Europese bedrijfsobligaties komen onder druk

(tijd) - Het historisch lage rendementsverschil tussen Europese bedrijfs- en overheidsobligaties wordt de komende maanden allicht groter. De correctie op de markt van overheidspapier kan diverse beleggers aanzetten om de winsten op hun minder liquide bedrijfsobligaties te verzilveren. 'We adviseren beleggers vandaag geen hoogrentend bedrijfspapier te kopen', zeggen specialisten.

De Europese markt van bedrijfsobligaties presteerde in de eerste twee maanden van het jaar uitzonderlijk goed. Door de forse koersstijging van de obligaties daalde het gemiddelde rendementsverschil (de spread) tussen Europese bedrijfs- en overheidsobligaties dit jaar met 22 basispunten tot een goede 30 basispunten. Over heel 2004 kromp het rendementsverschil met 36 basispunten.

'De spreads tussen Europees bedrijfs- en overheidspapier staan op een historisch laag niveau. De jongste tien jaar was het verschil tussen obligaties met de hoogste kredietwaardigheid 'AAA' en bedrijfsobligaties met een rating 'BBB' gemiddeld 80 à 85 basispunten, met excessen boven 200 basispunten in de zwarte beursjaren 2000 en 2001', zegt de beleggingsstratege Isabelle Bohets.

'De aanhoudende koersstijging van Europese bedrijfsobligaties is te danken aan de zoektocht van beleggers naar diversificatie. Door de zeer lage rendementen op Europese overheidsobligaties diversifiëren beleggers naar hogerrentend bedrijfspapier. De grote vraag naar bedrijfsobligaties zorgt ervoor dat het rendement op de 'corporates' stevig daalt, waardoor het rendementsverschil tussen 'corporates' en overheidsobligaties krimpt', verklaart Alexander de Groote, gedelegeerd bestuurder en obligatiespecialist van Petercam Institutional Bonds (PIB).

Maar ondertussen stijgen de rendementen op de overheidsobligaties weer. Het rendement op de 10-jarige Belgische overheidsobligaties bedroeg gisterenmiddag 3,75 procent. Dat is meer dan 30 basispunten hoger dan het dieptepunt van 3,42 procent drie weken geleden. Als overheidsobligaties meer renderen, kunnen bedrijfsobligaties voor beleggers minder interessant worden. Het is dus niet uitgesloten dat houders van Europese 'corporates' hun bedrijfsobligaties verkopen om hun winst te verzilveren.

'Tot een stevige correctie op de Europese markt van bedrijfsobligaties komt het allicht niet, hoewel we verwachten dat het rendement op Europese overheidsobligaties verder toeneemt. Het rendement op de 10-jarige Duitse en Belgische overheidsleningen situeren we eind dit jaar op 4,25 à 4,50 procent', zegt De Groote.

Hij beaamt dat hogere overheidsrendementen beleggers veelal aanzetten sneller bedrijfsobligaties te verkopen. 'De beleggers worden nerveuzer, willen hun winst veiligstellen en beslissen daarom in de eerste plaats minder liquide bedrijfsobligaties te verkopen. Maar de kans dat er een echte verkoopgolf komt is klein, zolang de economische vooruitzichten gunstig blijven. Een betere conjunctuur ondersteunt de bedrijfswinsten en houdt de vraag naar bedrijfsobligaties in stand. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het rendement op Europese bedrijfsobligaties veel sterker zal stijgen dan het rendement op Europese overheidsobligaties', stelt de specialist van Petercam.

'In welke mate de rendementen op bedrijfsobligaties zullen stijgen, hangt af van de snelheid waarmee de rendementen op overheidsobligaties aandikken. Als die op korte termijn een opstoot kennen, valt een stevige daling van de koersen van bedrijfsobligaties niet uit te sluiten. In ieder geval zorgt de hogere marktrente ervoor dat er minder liquiditeiten in omloop zijn. Daardoor zal in principe de vraag naar bedrijfsobligaties dalen', stelt Peter Wuyts van KBC Bank.

'Voor ons is het duidelijk dat de lage rendementen op bedrijfsobligaties, en zeker op de obligaties van minder kredietwaardige emittenten, onvoldoende het risico weerspiegelen van deze beleggingen. Daarom raden we beleggers niet meer aan hoogrentende bedrijfsobligaties te kopen', besluit Isabelle Bohets.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud