Europese fondsen investeren meer in aandelen

(reuters) - De Europese fondsen investeerden in februari voluit in aandelen. Ze trokken het percentage aandelen in de gemiddelde portefeuille op tot 52,4 procent, tegen 51,1 procent eind januari. Dat blijkt uit een rondvraag van het persagentschap Reuters.

Ondanks de stijgende rente kochten de fondsen ook obligaties bij. Obligaties maken gemiddeld 38,9 procent van de portefeuilles uit, tegen 37,2 procent in januari. Het cashgedeelte zakte van 5 naar 4,2 procent.

De meeste beheerders zijn gematigd optimistisch over de beurzen. Sommige zijn echter bang voor een verkoopgolf op de obligatiemarkten, vooral in de Verenigde Staten. Als de rente plotseling fors zou stijgen, kan die factor de aandelenmarkten meesleuren. Een beperkte en geleidelijke verhoging van de rente zou de aandelenopmars niet tegenhouden, redeneren de beheerders. Het negatieve effect van de hogere rente wordt immers gecompenseerd door de aantrekkende economie en hogere bedrijfswinsten.

Ook de dollar is een mogelijke boosdoener. Deze week kende de Amerikaanse munt haar grootste dagdaling in meer dan twee maanden, toen Zuid-Korea bekendmaakte dat het zijn buitenlandse valutareserves meer over verschillende munten zou spreiden. De Aziatische landen zijn de grootste steunpilaar voor de dollar en de Amerikaanse staatsobligaties. Over de olieprijs zijn de beheerders minder bezorgd.

Op de beurzen genieten de sectoren telecom, gezondheid en de zware industrie de voorkeur. De nutssector kent het minst bijval, omdat een rentestijging de dividenden van de nutsbedrijven minder aantrekkelijk zou maken. Ook de sector van de consumentengoederen bengelt onderaan wegens de magere resultaten van grote bedrijven als Procter & Gamble en Unilever.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud