Fortis Investment Management stapt nog niet terug in de markt

(tijd-nieuwslijn) - Een jaar na de gebeurtenissen van 11 september blijft de onzekerheid op de financiele markten groot. Francoise Bernard, head of Financial Markets Strategy vreest voor een double dip-scenario, maar haar collega's William De Vijlder, chief investment officer van Fortis Investment Management en Marc van den Eede, hoofdstrateeg van Fortis Bank geloven daar niet in. Als aanslagen op 11 september uitblijven, voorspelt Van den Eede een opluchtingsrally, maar De Vijlder is daar niet zo zeker van. Fortis FIM heeft dan ook nog geen intentie om in te stappen.

Francoise Bernard sluit niet uit dat de economie in een double-dip-scenario belandt, een nieuwe recessie na een kort economisch herstel. Tot nu toe hield het consumentenvertrouwen in de VS redelijk stand, maar de laatste data tonen aan dat deze laatste economische motor stil begint te vallen. Uit haar analyse van de monetaire situatie, besluit zij dat de rentetarieven van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) een rem zijn op de economische groei. Zij verwacht dan ook dat de ECB de rente voor het eind van het jaar significant zal verlagen. Van de Fed verwacht zij een renteverlaging met 50 basispunten voor het jaareinde, ook al is de reƫle rente in de VS momenteel historisch laag.

De Vijlder denkt dat een verdere renteverlaging niet goed onthaald zal worden door de markt en dat ze eerder een paniekreactie teweeg zal brengen. Dat kan mogelijk een verdere koersduik tot gevolg hebben. Hij is dan ook voorstander van een monetair status quo.

De Vijlder en van den Eede houden geen rekening met een double-dip. Zij hebben het eerder over een periode van lage groei. De Vijlder ziet geen economische catalysatoren. Hij verwacht geen heil van een verdere renteverlaging, het sentiment zit niet mee, de winstverwachtingen werden de afgelopen weken naar beneden bijgesteld en de geopolitieke situatie blijft negatief voor de markten. 'Als je zoals de Amerikaanse president Bush elke dag zegt dat je iets overweegt, kan je het dan waarmaken tegenover de kiezer om niets te doen?', vraagt hij zich af.

De waarderingen lijken aantrekkelijk, maar dat hangt ervan af hoe de winstcijfers bepaald worden. 'Als je de kosten van optie- en warrantenplannen in rekening brengt, ziet het plaatje er minder rooskleurig uit.' Hij neemt dan ook een neutrale houding aan. In zijn portefeuille geeft hij een overgewicht aan Europa, en onderweegt hij de VS.

Van den Eede is eveneens neutraal voor de lange termijn, maar ziet op korte termijn toch wat potentieel. Als aanslagen uitblijven op 11 september, bestaat volgens hem de kans op wat hij noemt een 'opluchtingsrally'.

De Vijlder gelooft daar niet. 'In de aanloop van 4 juli waren de markten ook heel gespannen voor een mogelijke aanval. Die bleef uit, maar dat zorgde niet voor stijgende beurzen, integendeel.' Van den Eede geeft meer gewicht aan de financiele, de media-, de technologie-en de telecomsector. Minder positief is hij over de voeding, de gezondheid- en de nutsector en over de niet-cyclische goederen en dienstensector.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 3 2860372; fax: +32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud