Fortis Investment Management ziet westerse beurzen stijgen in 2002

(tijd-nieuwslijn/betten beursmedia news) - De Amerikaanse en Europese beurzen zullen dit jaar weer zwarte cijfers laten zien. Dat zegt de Chief Investment Officer van Fortis Investment Management, William De Vijlder. 'Het is zeer onwaarschijnlijk dat de beurzen voor het derde jaar op rij negatief zullen eindigen', aldus De Vijlder.

Wanneer de beurzen zich zullen herstellen en hoe groot de koersstijging zal zijn, wilde De Vijlder niet zeggen. Voor de lange termijn ziet hij een jaarlijks rendement van de westerse beurzen van 8%.

Ondanks de bemoedigende verwachtingen lijken de beurzen hard op weg voor het derde jaar op rij in de rode cijfers te eindigen. Uit cijfers van Fortis Investment Management blijkt dat de Amerikaanse aandelenkoersen over de eerste vijf maanden van dit jaar al 6,8% verloren hebben, terwijl in Europa de beurzen 3,8% kwijtraakten.

In de Verenigde Staten werden de beurzen in 2000 en 2001 geconfronteerd met koersdalingen van respectievelijk 12,5% en 12,0% en in Europa werd 1,9% en 16,1% op rij verloren.

Volgens De Vijlder is een reeks van drie negatieve jaren zeldzaam. In de VS kwam dit alleen eerder voor in de periode van 1916-1918 gedurende de Eerste Wereldoorlog toen de inflatie opliep tot 20%, tussen 1929 en 1931 tijdens een wereldwijde economische depressie en vlak na de Tweede Wereldoorlog (1946-1948) toen de wereld werd geconfronteerd met een naoorlogse recessie met inflatiecijfers van rond de 18%.

'Maar de huidige economische omstandigheden zijn niet met deze periodes te vergelijken', zo stelde De Vijlder. 'De inflatie is onder controle, de loonkosten in de VS dalen en de eerste tekenen van economisch herstel zijn aanwezig. Daarmee gepaard zal de winstgroei van bedrijven wellicht verbeteren, en dit is de klassieke positieve invloed op herstel van de beurzen.'

De Vijlder ziet meer rendement voor aandelen dan voor obligaties. 'Bij een economisch herstel kunnen aandelen sneller profiteren', zo stelde hij. Daarnaast is het huidige monetaire beleid volgens de Chief Investment Officer gunstig voor aandelen. 'Doorgaans geeft een soepel monetair beleid, zoals nu het geval is, hogere returns.'

Fortis Investment verhoogde trouwens nog zijn belangen in aandelen. 'De aandelen zijn op dit moment goedkoop in Europa en Japan, zeker in vergelijking met de VS'. De Chief Investment Officer gaf aan een voorkeur te hebben voor Japan, Europa en de emerging markets.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud