Geert Noels (Petercam) pessimistisch over economisch herstel

(tijd-nieuwslijn) - Hoofdeconoom Geert Noels van Petercam is pessimistisch over het economisch herstel. "Het eerste kwartaal van 2002 was goed, maar ik verwacht dat het tweede kwartaal zal tegenvallen", zegt de econoom.

De macro-cijfers geven geen eenduidend beeld weer. De kleinhandelsomzetcijfers in de Verenigde Staten waren voor april beter dan verwacht, ook de industriële productiecijfers waren beter dan voorzien. Het aantal bouwaanvragen ging er echter op achteruit in april. Ook de Philadelphia Fed-index, die de industriële activiteit in de regio weergeeft, is in mei lager uitgekomen dan voorspeld door analisten.

Volgens Noels zijn alle cijfers die betrekking hebben op tewerkstelling niet goed. "Voor je kan spreken van een herstel, moeten niet alleen de conjuncturele cijfers goed zijn, ook de structurele cijfers moeten goed zijn", benadrukt Noels.

"Ik sluit me niet aan bij de euforische commentaren van economen over een einde van de recessie. Ik moet het herstel nog eerst in cijfers zien."

De hoofdeconoom van Petercam verwijst naar de vorige recessie. "De vorige recessie heeft drie jaar geduurd, van 1991 tot 1994. De kans bestaat dat we ook nu moeten wachten tot 2003 vooraleer er sprake kan zijn van herstel. Van een kwalitatieve en duurzame heropleving is geen sprake", aldus Noels.

Hij verwacht dan ook geen renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve op korte termijn om de stijgende inflatie tegen te gaan. "De voorzitter van de Fed, Alan Greenspan, ziet ook in dat het herstel aarzelend is. Dat was te merken aan zijn bewoordingen tijdens zijn vorige toespraak."

Op bedrijfsniveau verwacht Noels een tegenvallend tweede kwartaal. "De voorraden werden aangevuld, maar bedrijven slagen er vrijwel niet in om nieuwe contracten te tekenen."

Noels benadrukt dat de koersen van een aantal aandelen duidelijk geprofiteerd hebben van de pre-euforische stemming over een mogelijk herstel. "Hierdoor hebben de aandelen uit de halfgeleidersector bijvoorbeeld nooit geleden onder de recessie. "De klanten van die bedrijven zagen hun koersen met 15 a 30% dalen, maar aan de koers van de leveranciers was vrijwel niets te merken, ondanks de dalende vraag. Het klimaat om in aandelen te gaan is goed, maar investeer niet in sectoren die niet geleden hebben onder de recessie, zoals de halfgeleidersector", vult Noels aan.

Verder speelt timing geen zo'n grote rol volgens de econoom. "De tijd is voorbij dat je in een paar weken of zelfs dagen tijd gigantische winsten kon opstrijken. Beleggers moeten vandaag uitgaan van een duurzame groei, timing is niet meer zo belangrijk", besluit Noels.

Pieter Blomme

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud