Geert Noels (Petercam) verwacht 'double-dip'

(tijd-nieuwslijn) - Geert Noels, hoofdeconoom bij Petercam, verwacht zeker een double-dip scenario. Dat is een scenario waarbij de economie, na een kort herstel, weer in een recessie belandt. Als hoofdoorzaak wijst hij op een aantal economische excessen dat nog niet opgelost is.

Noels, die al sinds oktober 2001 in een double-dip scenario gelooft, ziet als belangrijkste excessen het tekort op de betalingsbalans in de VS, de hoge schulden van de Amerikaanse consument en het besef dat beurzen niet risicoloos zijn.

Bedrijven, consumenten en beleggers hebben te lang geloofd in de nieuwe economie en dachten dat de verzwakking zou overwaaien. 'In de zomer van 2001 zijn de bedrijven als eerste gaan capituleren en begonnen ze te herstructureren. In 2002 volgden de aandelenmarkten. Ik verwacht nu dat de consument aan de beurt is', voorspelt Noels.

Collega-economen denken dat het niet zo'n vaart zal lopen met de structurele problemen in de VS. 'Ze verwijzen naar het hoge aandeel van risicoloze hypotheken in de schulden van de Amerikaanse consument. Die hypotheken worden goedkoper door herfinanciering aan lagere rentes. Dat lijkt me geen gezonde situatie, herfinanciering als bron van economische groei', aldus Noels. Een nieuwe renteverlaging lijkt voor Noels geen goede oplossing.

'Er leeft te veel het idee dat de economie helemaal beter wordt van een lagere rente. Een te lage rente heeft ook negatieve kanten. Zo zal het exces van de herfinancieringen stijgen', zegt hij.

Noels verwacht pas een reëel herstel in 2004. 2003 wordt een overgangsjaar. Hij verwacht niet dat de Europese aandelenmarkten nog veel verder zullen dalen, maar hij verwacht ook geen sterk herstel. Hij blijft bij zijn regel om weer te beleggen bij een niveau van de euro aan 1,05 dollar. 'In de VS zijn de aandelen nog altijd niet goedkoop. De mythe van de sterke VS-economie moet nog meer doorprikt worden, maar de lage Amerikaanse BBP-cijfers van juli zijn de nagels aan de doodkist van die mythe', zegt Noels.

Foto: Frank Toussaint

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud