Lazlo Belgrado (KBC): 'Double dip is geen basisscenario'

(tijd-nieuwslijn) - 'Een double-dip scenario is niet het basisscenario van KBC, maar we geven het toch 25% kans', zegt Lazlo Belgrado, hoofdeconoom bij KBC. Een double-dip scenario is een scenario waarbij de economie na een herleving weer in een recessie zakt. KBC gaat wel de groeiraming voor de Belgische economie verlagen.

Belgrado verwacht dat de groei in de tweede jaarhelft zal vertragen. Toch denkt hij dat een nieuwe recessie zal vermeden worden. 'De consumptie in de VS blijft stevig en de voorraden blijven op peil. De groei zal lager zijn dan het potentieel. Het is wel zo dat de kans op een recessie bij een lage groei groter wordt', zegt de hoofdeconoom.

Belgrado denkt dat het tekort op de Amerikaanse betalingsbalans een gigantisch probleem is, maar dat dat nu geen gevaar vormt. 'Investeerders zullen pas uit de Amerikaanse economie trekken als er een duidelijk alternatief is. Er zijn nu geen regio's die het veel beter doen dan de VS. Als enige alternatieven in de nabije toekomst zie ik Europa en Japan, maar momenteel doen die economieën het niet echt beter', zegt hij.

Hij voorziet niet dat de VS en Europa afstevenen op een Japans scenario waarbij het land al 10 jaar aan het slabakken is. 'Het Amerikaans en Europees economisch systeem is veel gezonder dan in Japan, het bancair systeem blijft intact en er is weinig overcapaciteit', zegt Belgrado.

KBC verschuift een echte heropleving naar begin volgend jaar. Eerder ging KBC, net zoals de meeste andere banken en conjunctuurinstituten, uit van een heropleving in de tweede jaarhelft van dit jaar. 'In het begin van het jaar zag het er ook goed uit, de meeste indicatoren waren in de VS goed. Maar de schok van de beursschandalen heeft het herstel sterk vertraagd.'

KBC zal binnenkort de groeiraming voor de Belgische economie verlagen. Tot voor kort ging KBC uit van een groeipercentage van 1,5%. Ook de groeiraming voor 2003 zal volgens Belgrado door de lagere startpositie moeten worden verlaagd.

SD

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud