Advertentie

Liesbeth van de Craen (BBL) ziet grotere risico's voor recessie in Europa

De boekhoudschandalen in de VS en het gerechtelijk akkoord van WorldCom wakkert de onrust bij de beleggers nog aan. De val van de dollar dreigt het risico voor een recessie in Europa te verhogen. Dat zegt Liesbeth van de Craen, senior economist bij BBL.

'Het risico voor een recessie is in Europa groter dan in de VS, omdat de investeerders hier nog bijkomend te kampen hebben met de dalende dollar en stijgende euro,' zegt van de Craen. De talrijke beleggers die investeerden in Amerikaanse aandelen worden tegelijk geconfronteerd met de val van de beurzen en de ontwaarding van de dollar.

Heel wat Europese ondernemingen met filialen in de VS, hebben minder inkomsten door de val van de dollar. 'De omzet van de Belgische filialen in de VS vertegenwoordigt ongeveer 9 procent van het bbp,' luidt het. Ook de uitvoer lijdt onder de zwakte van de Amerikaanse munt. In het verleden was het zo dat Europa na een recessie vaak herstelde dankzij met name de uitvoer.

Maar competitief staat Europa nog niet op gelijke voet met de VS. 'Europa is nog niet de motor van de wereldeconomie. In een periode van twintig jaar is dat nauwelijks vijf jaren het geval geweest,' zegt van de Craen. Bovendien waren drie van die vijf jaren uitzonderlijk en een gevolg van de Duitse eenmaking.

Volgens de economiste ligt het eind van de tunnel weer een stuk verderaf. Voor dit jaar verwacht van de Craen een groei van 1 procent in plaats van een aanvankelijke 1,2 procent. De economische toestand zal aan een trager tempo verbeteren op voorwaarde dat er stabiliteit komt op de beurzen, luidt het.

Voor de VS verwacht van de Craen nog een tijdje een correctie van de balansen, waarna een periode van stabilisering zal volgen. De groei zal worden aangewakkerd door de lage rentevoeten, die vooral de bouw en de Amerikaanse begroting ten goede zullen komen. 'Die twee factoren kunnen voorkomen dat de VS in een recessie hervalt,' aldus nog de BBL-economiste.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud