'Nederlandse aandelen noteren 15 procent goedkoper dan Belgische'

(tijd) - De Belgische beurs behoort na haar sterke prestatie van de voorbije paar jaar niet langer tot de goedkoopste van Europa. Die eer gaat nu naar Nederland. Fortis Bank becijfert dat de AEX, de graadmeter van de Nederlandse steraandelen, 15 à 20 procent goedkoper noteert dan de Bel20. De Brusselse beurs profiteert van de sterke economische groei in België en het aanhoudende beleggersenthousiasme voor kleinere aandelen.

'Nog steeds interessant gewaardeerd, maar de koopjesperiode is voorbij.' Zo luidt in een notendop de mening van drie beurshuizen over de aandelenmarkten in de Benelux. Fortis Bank en ING Financial Markets publiceerden afgelopen week hun aandelengids voor de Benelux, KBC Securities deed dat voor de Belgische aandelenmarkt.

'Het gemakkelijke geld is verdiend', vertolkt Fortis de mening van de drie beurshuizen. De Bel20 klom sinds het dieptepunt in maart 2003 130 procent. Bij het dieptepunt noteerde het gemiddelde Bel20-bedrijf tegen minder dan acht keer de winst over het voorbije boekjaar.

De Brusselse beurs was ook jarenlang de goedkoopste beurs van Europa. Maar dankzij de erg sterke prestatie in 2004 heeft de Bel20 die onderwaardering ruimschoots weggewerkt. Vorig jaar boekte de Bel20 ruim 30 procent winst. De Euro Stoxx50 boekte slechts 6 procent winst, de Nederlandse AEX moest met 3 procent vrede nemen. Daardoor zijn de verhoudingen tussen Belgische en Nederlandse aandelen flink dooreengeschud.

Vijf jaar geleden hadden beleggers alleen oog voor grote, liquide steraandelen. Dat speelde in het voordeel van de Amsterdamse AEX, die met bedrijven als Royal Dutch, Unilever en Philips vooral multinationals telt. Begin 2000 noteerden Nederlandse aandelen gemiddeld tegen dertig keer de winst over het voorbije boekjaar, dubbel zoveel als de koers-winstverhouding van 15 voor Belgische aandelen.

Door de relatief sterke prestatie sinds begin 2004 hebben Belgische aandelen de achterstand weggewerkt. De Bel20 profiteerde de voorbije paar jaar van de beleggersvoorkeur voor kleinere aandelen. 'Het is opvallend dat Nederlandse aandelen nu 15 tot 20 procent goedkoper noteren dan Belgische, op basis van de geraamde winst over 2005', stelt Fortis Bank vast.

Fortis becijfert dat de AEX tegen 10,6 keer de geschatte winst noteert, terwijl beleggers de Bel20'ers tegen gemiddeld 13 keer de verwachte winst waarderen. Het beurshuis ziet een verklaring in de sterk uiteenlopende economische groei. De Nederlandse economie balanceert al een tijdje op het randje van een recessie, terwijl de Belgische groei van het bruto binnenlands product (BBP) beter dan gemiddeld scoort. Dit jaar zou de Belgische BBP-groei 1,5 procent bedragen, terwijl Nederland op 0,7 procent blijft steken.

Volgens Fortis zal Nederland volgend jaar de kloof dichten. De BBP-groei zou er versnellen tot 2,1 procent en in de buurt komen van de verwachte 2,4 procent groei voor België. Bijgevolg zouden ook Nederlandse aandelen de kloof in waardering stilaan moeten wegwerken. Bij de favoriete elf Benelux-aandelen van Fortis zijn er slechts drie Belgen: de koperverwerker Cumerio, de durfkapitalist GIMV en de fabrikant van pc-insteekkaarten Option.

ING stipt in zijn Benelux-aandelengids aan dat het verschil in waardering tussen de AEX en de Bel20 niet het hele verhaal vertelt. Nederlandse small caps noteren gemiddeld 13 procent duurder dan de AEX, en Belgische small caps noteren 2 procent goedkoper dan de Bel20.

Of nu Brussel of Amsterdam de interessantste markt is, hangt af van de focus van de belegger. De liefhebber van 'value stocks', goedkoop gewaardeerde aandelen, is in Amsterdam aan het juiste adres. De belegger met een voorkeur voor groeiaandelen, bedrijven die een sterke winstgroei kunnen voorleggen, vindt volgens ING meer zijn gading in Brussel. ING schuift naast Colruyt dan ook drie typische groeiaandelen naar voren als Belgische beursfavorieten: de beeldvormingsgroep EVS, de chipinspectiespecialist ICOS Vision Systems en de halfgeleidergroep Melexis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud