'Olieprijs duikt komende maanden lager'

(tijd/bloomberg) - Het nieuws dat de orkaan Wilma de petroleuminstallaties in Florida en in de Golf van Mexico heeft gespaard heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor een vat Noordzeeolie opnieuw achteruitgaat. 'Daardoor is een belangrijke opwaartse trend op de oliemarkt doorbroken', meldt Marc Brems, de technisch analist van Beurssignaal. Technisch analisten voorspellen koersevoluties op basis van grafieken.

De olieprijs zakte door de steunlijn die de bodemniveaus van eind 2004 en mei 2005 verbindt. 'Ik sluit niet uit dat we de komende dagen een licht herstel zien. Maar voor de komende weken en maanden is de trend neerwaarts gericht', zegt Brems. 'Het 40-daagse gemiddelde is sinds enkele weken naar beneden gebogen. In het verleden gaf dat gemiddelde goede signalen voor trends die enkele maanden aanhielden.' Volgens Brems is het volgende belangrijke steunniveau 52 dollar, het topniveau van 2004.

De orkaan Wilma ontzag de olie-installaties in de Amerikaanse staat Florida. Katrina, een vorige orkaan, stuwde de Londense olieprijs eind augustus naar het recordpeil van 68,89 dollar. Sindsdien is de olieprijs al 17 procent gezakt.

'Bovendien is het klimaat in de westerse wereld nog steeds zacht voor de tijd van het jaar. Daardoor blijft de vraag naar huisbrandolie beperkt', legt Bill O'Grady, de analist van A.G. Edwards, uit.

Volgens Daniel Yergin, voorzitter van de consultant Cambridge Energy Research Associates (CERA), hebben de recente recordprijzen de Amerikanen ertoe aangezet zuinigere auto's te kopen. 'Dat drukt de wereldwijde vraag naar olie', zegt Yergin. Over de evolutie van de olieprijs wilde de oliespecialist zich niet uitspreken. 'Maar onder 35 of 40 dollar zal de olieprijs niet zakken', besluit Yergin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud