Peter vanden Houtte (BBL): 'Kans op double dip is kleiner dan 50 procent'

(tijd-nieuwslijn) - Peter Vanden Houtte, hoofdeconoom bij ING-BBL, acht de kans op een 'double dip scenario' (een nieuwe recessie na een korte herstelperiode) kleiner dan 50%. Het grootste gevaar is volgens hem dat de beursmalaise het consumentenvertrouwen onderuit haalt.

'Dat gevaar is nu al voor een deel werkelijkheid, maar er zijn toch nog steeds meer factoren die een double dip tegenspreken', aldus Vanden Houtte.

Hij verwijst naar de ISM-indicator, de indicator die het vertrouwen van de aankoopdirecteurs meet, die nog altijd boven de 50 ligt. Dat wijst erop dat een groei van 2% voor dit jaar in de VS mogelijk blijft. Daarnaast is er in de VS nog steeds productiviteitsgroei en blijft het inkomen van de gezinnen groeien waardoor de consumptie op peil blijft.

'Dit jaar is het inkomen van de gezinnen in de VS met 6% gestegen. Dat is te danken aan lagere belastingen. Eigenlijk neemt de Amerikaanse overheid een deel van de schuld van de gezinnen over', zegt Vande Houtte. 'De schuld van de gezinnen in termen van het inkomen is gestegen, terwijl de schuldlast (kapitaalaflossingen en rentebetalingen) tegenover het inkomen gezakt is. Dat komt door de daling van de rente.'

Vande Houtte denkt niet dat die overdreven schuld bij de gezinnen tot een crash zal leiden. Op termijn vindt hij toch dat daaraan iets moet gedaan worden. De hoofdeconoom heeft een aantal bedenkingen bij de discussie die nu over het 'double dip scenario' heerst.

'Iedereen was verbaasd over het zeer snelle herstel van de Amerikaanse economie na 11 september. Dat gaf de super-optimisten gelijk. Nu blijkt dat een aantal structurele factoren die snelle heropleving niet rechtvaardigt, wat de pessimisten weer gelijk heeft. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden. Ik verwacht dan ook een zwak herstel', besluit Vanden Houtte.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud