Vlakke handel

De Europese aandelenmarkten kennen dinsdag een vrij vlakke handel. Beleggers nemen een afwachtende houding aan, omdat de Amerikaanse chipfabrikant Intel na beurstijd met cijfers voor de dag komt. Sterke cijfers voor de industriële productie in Frankrijk en Duitsland zorgen wel voor enig optimisme op de marktvloeren. De onzekerheid over een mogelijke oorlog in Irak verdwijnt daardoor even naar de achtergrond.

Bovendien staat januari bij beleggers bekend als een koopjesmaand. Peter Ampe, hoofd vermogensbeheer bij SG Bank De Maertelaere, vindt de aandelenmarkten momenteel vrij interessant, zo leert een interview in De Financieel-Economische Tijd. 'Vooral de waardering van aandelen ten opzichte van obligaties is historisch aantrekkelijk,' meent Ampe. De econoom heeft een voorkeur voor Amerikaanse aandelen, omdat de economische heropleving volgens hem eerst in de Verenigde Staten zal beginnen. (Voor abonnees: Beursbarometer: Koopjes in aandelen)

Toch blijft de huidige onzekere geopolitieke situatie beleggers parten spelen. Vooral het dreigende conflict in Irak blijft voor veel twijfel zorgen. Tony Zucker, fondsbeheerder bij Thames River Capital in Londen, vreest dat een aanslepend gewapend conflict in het Midden-Oosten het consumentenvertrouwen zal ondergraven en de oliebevoorrading vanuit de regio zou doen haperen. Dat zou de olieprijs opdrijven en het economische herstel ondergraven. De economen van de grote beurshuizen rekenen over het algemeen niet op een zware impact van een eventuele oorlog op de markten. (Voor abonnees: Twijfel aan economisch herstel en Irak werpen schaduw over beursjaar 2003)

Ook een meerderheid van de analisten die door het Amerikaanse beleggersblad SmartMoney werden geraadpleegd, laat zich erg voorzichtig uit over 2003. Richard Bernstein van Merrill Lynch verwacht dat de Dow Jones nog doorstijgt tot 9.000 punten, om dan terug te vallen tot 7.000, waarna het jaar gesloten zal worden op 8.250 punten. Voor de Nasdaq Composite ziet hij nog een stijging tot 1.500, een daling tot 900 en een slot rond 1.000 punten. Tot het optimistische kamp horen Abby Joseph Cohen van Goldman Sachs en Ed Hyman van ISI Group. Terwijl Hyman een groei van 4 procent voor dit jaar voorspelt, sluit de immer optimistische Cohen zelfs niet uit dat de S&P500-index de komende 12 tot 18 maanden een klim van 25 procent realiseren. Maar alles blijft momenteel afhankelijk van een eventuele aanval op Irak. Ed Kerschner van UBS Warburg waarschuwt ervoor dat een oorlog tegen Irak voor een nog grotere dip in het ondernemers- en consumentenvertrouwen kan zorgen. (Amerikaanse analisten voorzichtig over 2003)

Ed Yardeni, hoofdstrateeg van het Amerikaanse beurshuis Prudential Securities, is minder pessimistisch. De econoom is opgetogen over het nieuwe economische stimuleringsplan van president Bush en verwacht dat Amerikaanse bedrijven dit jaar betere cijfers voorleggen. Daarom adviseert hij beleggers het gewicht van aandelen in hun portefeuille te verhogen naar 70 procent. Het gewicht voor geldbeleggingen werd opgetrokken tot 15 procent. Obligaties mogen volgens Yardeni nu maar voor 15 procent deel uitmaken van de beleggingskorf.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud