Twijfels in Amerika, stilstand in Duitsland

Komt er nu toch een oorlog met Irak? De oorlogstrom roffelt in ieder geval steeds luider in de VS en de belegger kiest eieren - in dit geval Amerikaanse overheidsobligaties - voor zijn geld. Want het krijgsgedruis wordt aangevuld met dissonante klanten uit economische hoek: terwijl de orders in de verwerkende nijverheid stegen, brokkelde het Amerikaanse consumentenvertrouwen af, mede onder invloed van de stijgende werkloosheid.

Terzelfder tijd is het ook in Duitsland allesbehalve koek en ei. Vorige week woensdag daalde de Duitse ifo-indicator voor de derde maand op rij, van 89,9 tot 88,8. De vrees dat de nog steeds fragiele economische opleving in Europa tot een voortijdige stilstand komt, werd dan ook meteen sterker. De daling was voornamelijk te wijten aan de verslechtering van de vooruitzichten op zes maanden, maar het huidige zakenklimaat werd eveneens negatiever ingeschat. De voorzitter van het gerenommeerde onderzoeksinstituut gaf toe dat de indicator kon wijzen op een 'tijdelijke stilstand' van de economische opleving. Opmerkelijk was bijvoorbeeld dat de anders zo reislustige Duitsers deze zomer 11 procent minder trips boekten.

De Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve houden nochtans vast aan het scenario van een geleidelijke opleving van de economische activiteit. Factoren daarvoor zijn de gunstige financieringsvoorwaarden, een robuuste onderliggende groei van productiviteit in de VS en de toename in het reëel besteedbare inkomen ten gevolge van de daling van de inflatie in de Eurozone.

En dan hebben we het in dit artikel nog niet eens gehad over de turbulentie op de aandelenmarkten en de bezorgdheid over de betrouwbaarheid van de financiële verslaggeving, die een domper plaatsen op het enthousiasme van de aandelenbeleggers.

Met andere woorden: de rol van de obligatiemarkten als veilige haven lijkt voorlopig nog niet uitgespeeld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud