<B>ABN-AMRO</B> (uit: De Belegger)

ABN-AMRO heeft een erg bewogen week achter de rug. ABN-AMRO bracht, zoals al enige tijd verwacht werd, een bod uit op de Italiaanse bank Antonveneta. Nog voor de overname werd goedgekeurd, gaf ABN-AMRO voor 2,5 mrd. euro nieuwe aandelen uit, waarop de koers met 5% daalde.

Met het opgehaalde geld kan de bank de ruim 30% aandelen die het nog nodig heeft om de meerderheid te behalen, betalen. Indien er meer aandeelhouders op het bod ingaan, moeten er bovendien extra schulden worden aangegaan. Als iedereen op het bod ingaat, kost de overname 6,3 mrd. euro. Toch is de financiële positie van ABN-AMRO sterk genoeg opdat de rating niet zou worden verlaagd. Indien de overname lukt, is dit de grootste overname van ABN-AMRO ooit en creëert de bankgroep een vierde thuisland, naast Nederland, de VS en Brazilië. Dankzij synergievoordelen zou de overname binnen de 12 maanden tot de winst bijdragen. Antonveneta is namelijk vooral actief in het rijke noorden en de enkele jaren geleden gestarte herstructureringen zijn nog niet afgerond. ABN-AMRO kan ook veel nieuwe producten en verkoopmethodes introduceren in Italië. De overname biedt ook verdere groeimogelijkheden omdat het Italiaanse banklandschap nog steeds erg versnipperd is. Dankzij deze overname heeft ABN-AMRO nu een stap voor op de andere Europese concurrenten. Het blijft wel wachten op het groene licht van onder meer de Italiaanse centrale bank. Die staat eerder afkerig tegenover een buitenlandse overname en zou liever zien dat een Italiaanse bank Antonveneta overneemt. Maar nu BPL, dat eerder al geïnteresseerd was in Antonveneta, aangaf geen hoger bod te zullen uitbrengen, vergroot de kans op een goedkeuring. De kans is bovendien groot dat de Europese Commissie Italië op het matje zal roepen indien het bod niet goedgekeurd wordt.

Advies: Hoewel de overname duur betaald wordt, is dit een stap in de goede richting. Het past perfect binnen de strategie van ABN-AMRO om een nieuwe thuismarkt te ontwikkelen. En dat wordt blijkbaar Italië. Omwille van de onzekerheden betreffende de goedkeuring en de te realiseren synergievoordelen van 160 mln. euro in 2007, verlagen we onsadvies van kopen naar houden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud