<B>Arcelor</B> (uit: De Belegger)

De staalgroep Arcelor lijkt vrij goed weerstand te bieden tegen de lagere staalprijzen, de hogere grondstoffenkosten en de zwakkere vraag. Dit bleek alleszins uit de derdekwartaalcijfers.

Analisten verwachtten een vrij grote terugval van de nettowinst. Toch boekte de op één na grootste staalgroep ter wereld over het derde kwartaal echter een winstgroei van 4,5% tot 1,07 euro p.a. Zelfs de bedrijfscashflow ging er met 2,1% op vooruit tot 1,12 mrd. euro, terwijl maar op 997 mln. euro werd gerekend. Deze prestatie is vooral te danken aan een goede kostencontrole en de sterke prestatie in snelgroeiende regio's zoals Brazilië. Toch komt nog altijd zowat 75% van de omzet uit Europa. De nettowinst over het derde kwartaal werd ook extra gestimuleerd door de meerwaarde op de verkoop van activa en de lagere belastingdruk.

Wat zal de toekomst brengen? Analisten hielden voor volgend jaar rekening met hoge grondstoffenkosten en stabiele prijzen. De vraag lijkt ondertussen opnieuw aan te trekken, terwijl de import van staal opnieuw daalt. Hierdoor denkt de groep verdere prijsverhogingen te kunnen doorvoeren in 2006. In het huidige vierde kwartaal werden de prijzen van sommige staalproducten al opgetrokken. Arcelor wil vooral hogere prijzen bekomen van de autoconstructeurs, maar de onderhandelingen zijn nog lopende. De prijsverhogingen zijn ook nodig om de hogere grondstoffenkosten te compenseren. We moeten onze verwachtingen voor volgend jaar dan ook optrekken. Voor volgend jaar rekenen we vanaf nu op een winst van 3,50 euro p.a. Eerst gingen we uit van 2,6 euro p.a. Hierbij houden we nog geen rekening met eventuele overnames. Met een schuldenratio van maar 9% kan Arcelor immers gemakkelijk overnames doen. Ook zal de aandeelhouder verder worden verwend met de inkoop van eigen aandelen en de verhoging van het dividend.

Advies: Een koers van meer dan 20 euro lijkt in de komende maanden best haalbaar. Arcelor is dan ook te behouden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud