<B>Avaya</B> (uit: Wall Street Invest)

Als gevolg van de sterke verkoop van op IP gebaseerde telefonieproducten publiceerde Avaya beter dan verwachte resultaten over zijn fiscaal vierde kwartaal.

De omzet steeg met 11% tot 1,076 miljard $ en door forse kostenbesparingen verdubbelde de winst nagenoeg tot 100 miljoen $ of 0,21 $ per aandeel. Dit was 2 dollarcent beter dan verwacht. De productverkoop groeide met 14% en alle businessgroepen waren voor het tweede opeenvolgende kwartaal winstgevend. Avaya profiteert momenteel volop van het feit dat heel wat bedrijven hun traditioneel telefoonnetwerk omvormen tot een op IP gebaseerd netwerk. In 2003 was slechts 4% van de wereldwijde telefoonnetwerken gebaseerd op het IP-protocol. Dit zal wellicht toenemen tot 30% in 2007. Vooral in de VS zal bijna de helft van de telefoonnetwerken gebruik maken van IP. Begin vorige maand maakte Avaya de overname van Tenovis bekend voor 370 miljoen $ in contanten. Tenovis is een van de grootste Europese leveranciers van communicatiesystemen en -diensten voor de zakelijke markt. Hierdoor zullen de internationale inkomsten in het totaal van de omzet stijgen van 25 tot 40%. Wanneer Tenovis volledig geconsolideerd wordt, zal de jaarlijkse omzet met zowat 1 miljrd $ toenemen. De overname kadert in de strategie van Avaya om wereldwijd uit te groeien tot de grootste speler op het vlak van IP-telefonie. Eerder dit jaar breidde de onderneming zijn distributiekanalen naar middelgrote- en kleine bedrijven in de VS uit door Expanets aan te kopen. De recente verwerving van een meerderheidsbelang in Tata Telecom, nu Avaya GlobalConnect, verstevigt de marktpositie in India en Azië. Door de integratie van Tenovis zal de operationele winstmarge kwartaal op kwartaal wel terugvallen van 10,1 tot 7,9% om daarna stelselmatig te verbeteren. Voor het volledige boekjaar 2005 stelt het bedrijf dan ook een operationele winstmarge van 8,5 à 9,5% voorop die het jaar nadien kan toenemen tot 10 à 12%. Door de recente overnames zal de omzet dit jaar met 25 à 27% toenemen. In 2006 wordt de interne omzetgroei op 12% geraamd, tegenover een eerdere schatting van 7%.

Advies: Avaya is ondanks zijn sterke positie, gezonde balans en omvang een van de goedkopere spelers binnen de sector. We denken dat de koers nog onvoldoende rekening houdt met al deze elementen. We handhaven bijgevolg ons koopadvies en plaatsen zelfs een aankooporder voor onze portefeuille.

uit: Wall Street Invest van 4 november 2004.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud