<B>Biogen Idec</B> (uit: Wall Street Invest)

Het biotechnologiebedrijf Biogen Idec nam vorige week een belangrijke kaap in de geschiedenis van de onderneming. Het MS-geneesmiddel Tysabri - voordien gekend als Antegren en door sommigen ook wel eens beschouwd als de 'kroonprins' van de biotechnologiegeneesmiddelen - werd immers goedgekeurd.

Al geruime tijd werd uitgekeken naar de goedkeuring en de bekendmaking van de klinische data van Tysabri. Het middel werd immers goedgekeurd door de FDA op basis van data van 12 maanden en niet van 24 maanden, zoals gebruikelijk bij MS-geneesmiddelen. De data van zowel de AFFIRM- als de SENTINEL-studie waren inderdaad indrukwekkend en zullen niet alleen de toekomst van BIIB bepalen, maar ook de behandeling van MS in een nieuwe richting sturen. AFFIRM bestudeerde de resultaten van Tysabri als een monotherapie. Het geneesmiddel zorgde voor een reductie van het aantal aanvallen met 66% tegenover 20 tot 30% voor de bestaande middelen op de markt. De SENTINEL-studie, die de combinatietherapie met Avonex bestudeerde, zag het aantal aanvallen tegenover Avonex met 54% terugvallen. Ook op het vlak van de neutraliserende antilichamen scoort het middel zeer goed en beduidend beter dan de bestaande middelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Tysabri goedgekeurd werd voor zowel de mono- als combinatietherapie in elk stadium van de ziekte. Hiermee kreeg Tysabri het breedst mogelijke label, wat het ook verdiend gezien de veel hogere doeltreffendheid dan de beta-interferons en Copaxone op de markt. Wij verwachten dan ook dat Tysabri een groot deel van de markt zal wegkapen en zelfs de totale markt van MS kan vergroten. Tysabri zorgt er bovendien voor dat BIIB veel minder afhankelijk wordt van Avonex en het kankergeneesmiddel Rituxan. Gezien de hoger dan verwachte prijs tussen 22.000 en 25.000 $ per jaar, denken wij dat een piekomzet van meer dan 2,5 miljard $ zeker haalbaar is. Wij verwachten dat BIIB van een bedrijf met een omzet van 2,2 miljard $ in 2004 zal uitgroeien tot een bedrijf met minstens 5 miljard $ in 2010. In dat jaar moet een nettowinst van meer dan 1,7 miljard $ haalbaar zijn, meer dan driemaal de verwachte 518 miljoen $ voor 2004. Sinds februari van dit jaar zit de koers gevangen in een trading range tussen 55 en 62,5 $. Ook op de goedkeuring reageerde het aandeel nog niet echt, wat erop wijst dat de koers al anticipeerde op het goede nieuws begin dit jaar. Positieve verkoopscijfers kunnen de koers wel een nieuw elan geven.

Advies: Ondanks een koers-winstverhouding van 34 voor volgend boekjaar mag het aandeel gekocht worden bij een terugval tot in de buurt van 55 $.

uit: Wall Street Invest van 2 december 2004.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud