<B>Cisco Systems</B> (uit: Wall Street Invest)

Afgelopen dinsdag was het dan zover! Cisco Systems publiceerde de eerstekwartaalcijfers . Beleggers keken hier naar uit, omdat ze er van uitgingen dat de 'bellwether' van de Amerikaanse technologiesector een duidelijker beeld zouden geven van de economische toestand in de VS.

Stiekem werd er gehoopt dat Cisco de traditie in stand zou houden door de verwachtingen met een dollarcent te overtreffen. Gemiddeld rekende de markt voor het voorbije eerste kwartaal van het boekjaar 2005 per eind oktober op een omzet van 6,02 mrd. $ en een winst van 0,21 $ p.a. Uiteindelijk bleven beleggers met een gemengd gevoel achter. Enerzijds kwam de winststijging uit op 29% tot 1,4 miljard $ of 0,21 $ p.a. Precies in lijn met de verwachtingen. De omzet van 5,97 miljard $ daarentegen stelde teleur. Ook de brutomarge kwam onder de verwachtingen uit. Net zoals in de voorbije kwartalen, kwam de groei vooral van activiteiten zoals internetbeveiliging, optische componenten, draadloze lokale netwerken, opslagsystemen en IP-telefonie. Bedrijven zoals Bank of America bestelden telefoons waarbij het mogelijk is om gesprekken te voeren via het internet, en gezinnen kochten apparatuur om draadloos op het internet te surfen. De bestelling door Bank of America van 180.000 telefoons die gebaseerd zijn op het zogenaamde Internet protocol, was Cisco's grootste order ooit voor IP-telefoons. Om het aantal gesprekken per netwerk te verhogen, moesten heel wat klanten het netwerk upgraden. Dat resulteerde in een hogere verkoop van routers. De voorraden kwamen uit op 1,21 miljard dollar, een cijfer dat nagenoeg onveranderd bleef tegenover het voorgaande kwartaal. De brutomarge daalde tot 67,2%, wat minder goed is dan algemeen werd aangenomen. Deze daling is te wijten aan de focus op producten zoals internettelefoons. Hierop worden lagere winstmarges gerealiseerd. Positief was daarentegen de mededeling dat Cisco voor een totaal bedrag van 10 miljard $ eigen aandelen zal inkopen. Voor het lopende fiscale tweede kwartaal behouden we onze omzetverwachting op 6,1 miljard $ en een winst van 0,22 $ p.a. Onze winstverwachting voor het volledige boekjaar bedraagt 0,88 $ p.a.

Advies: Tegen 23 keer de verwachte winst van dit boekjaar is Cisco, met een kaspositie van 2,6 $ p.a., aantrekkelijk gewaardeerd zowel in historisch perspectief als in vergelijking met enkele sectorgenoten. Koopwaardig.

uit: Wall Street Invest van 11 november 2004.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud