Advertentie

<B>Concord Camera</B> (uit: Wall Street Invest)

Vorige week publiceerde Concord Camera tegenvallende resultaten over zijn fiscaal vierde kwartaal. Door prijsdruk en tegenvallende verkopen van digitale camera's daalde de omzet met 15% tot 52,4 mln. $.

Hoewel de vraag naar digitale camera's exponentieel is toegenomen, slaagde Concord Camera er niet in om hieruit garen te spinnen. Integendeel! De producenten van merktoestelletjes zoals Canon, Hewlett-Packard en Fuji hebben immers goedkope toestelletjes op de markt gebracht, waardoor consumenten voor een merktoestelletje kiezen gezien het geringe prijsverschil. De verkoop van eigen fototoestelletjes onder de merknamen Polaroid, Concord, Apex en Goldline daalde dan ook met 19,4% tot 38,6 mln. $ of 73,6% van de totale omzet.

De verkoop en ontwikkeling van producten in onderaanneming - vooral voor Kodak - boekte een omzet van 13,8 mln. $ tegenover 13,6 mln. $ over dezelfde periode een jaar eerder. De lagere omzet in combinatie met een stabilisatie van de overheadkosten zorgden voor een forse daling van de brutowinstmarge. Voor uitzonderlijke elementen werd er dan ook een verlies van 0,32 $ p.a. geboekt tegenover een winst van 0,08 $ p.a. over dezelfde periode een jaar eerder. Tijdens de conference call maakte het bedrijf ook bekend dat Kodak de productie van fototoestelletjes niet langer zal uitbesteden. Hierdoor zal Concord vanaf het fiscaal tweede kwartaal bijna geen omzet meer halen uit de productie en ontwikkeling van fototoestelletjes voor derden. Dit contract was het voorbije jaar goed voor een omzet van 39 mln. $ of 19,2% van de totale omzet.

Dit kwartaal verwacht Concord Camera vrij veel van de lancering van de DVx 'Diva Edition'. Een toestelletje dat zowel fungeert als camera, fototoestel, MP3 speler, voice recorder als kaartlezer. Doordat het zeer moeilijk is om in te schatten hoe de sector en de positie van Concord Camera hierin de komende kwartalen zal evolueren, weigert het bedrijf om verwachtingen te geven. Het is voor ons dan ook zeer moeilijk om voorspellingen te doen. Wij hebben er alvast geen goed oog in en rekenen voor dit boekjaar op een verlies van 0,84 $ p.a. op een omzet van 170 mln. $. Concord Camera is een mooi voorbeeld van hoe een groeiverhaal kan uitlopen op een fiasco. Gewijzigde marktomstandigheden, productievertragingen en mismanagement zorgden ervoor dat de hooggespannen verwachtingen de voorbije kwartalen niet werden ingelost. Hoewel het bedrijf initieel een solide positie bekleedde in de markt van digitale camera's, leidde dit niet tot mooie groeicijfers.

Advies: Omwille van de aanhoudende verliezen zal ook de kaspositie de komende kwartalen verder afnemen. We verlagen ons advies van houden naar verkopen. Voor onze aandelenportefeuille plaatsen we een verkooporder.

uit: Wall Street Invest van 13 oktober 2004.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud