<B>Dell</B> (uit: Wall Street Invest)

Dell, 's werelds grootste producent van pc's, pakte opnieuw met een goednieuwsshow uit. De omzet steeg over het voorbije derde kwartaal met 18% tot 12,50 mrd. $ en de winst kwam uit op 846 mln. $ of 33 eurocent per aandeel. In dezelfde periode van vorig jaar werd een winst van slechts 26 eurocent gerealiseerd.

Zowel de omzet- als de winst lagen in lijn met de verwachtingen die het management in augustus bekendmaakte. Dell is een unicum in de sector in die zin dat het bedrijf er al 8 opeenvolgende kwartalen in slaagt de winst- en omzetverwachtingen in te lossen of te kloppen. Enkel IBM komt wat dat betreft in de buurt. De nieuwe CEO Kevin Rollins, die in juli het roer overnam van oprichter Michael Dell, deelde bovendien mee dat de vraag naar computers 'uitermate gezond' is. Hiermee zit Dell ruim op schema om tegen 2007 een omzet te boeken van 60 mrd. $. Ter vergelijking, de jaaromzet van sectorgenoot Hewlett-Packard komt momenteel uit op ongeveer 79,6 mrd. $. Dell leverde over de voorbije maanden in totaal 8 miljoen servers, laptops en pc's, 22% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van desktop pc's was goed voor 49% van de kwartaalomzet, tegenover 50% vorig jaar. Deze daling heeft duidelijk te maken met de toenemende interesse voor laptops.

Naast de gerealiseerde cijfers zijn natuurlijk ook de verwachtingen van de groep belangrijk. Voor het lopende kwartaal verwacht Dell een omzetcijfer van 13,5 mrd. $, opnieuw 17% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De winst per aandeel zal op 0,36 $ uitkomen, wat in lijn ligt met de gemiddelde marktverwachting. Het management verwacht bovendien dit jaar meer dan 5 mln. printers te zullen verkopen, waardoor de omzet van de afdeling 'Printers & Imaging' op meer dan 1 mrd. $ zal uitkomen. Dell spendeerde over de voorbije maanden 1,3 mrd. $ aan de inkoop van 38 miljoen eigen aandelen. Voor heel 2005 rekenen we op een omzet van 49,5 mrd. $, wat meteen het derde opeenvolgende jaar zou zijn waarin een omzetgroei van meer dan 10% wordt gerealiseerd. We behouden onze winstverwachting voor heel het jaar op 1,27 $ p.a.

Advies: Tegen ongeveer 31,8 keer de verwachte winst van dit boekjaar is Dell niet echt goedkoop gewaardeerd. Maar het bedrijf blijft telkens weer verbazen. Vandaar ook de premie tegenover de sectorgenoten. U mag het aandeel behouden.

uit: Wall Street Invest van 18 november 2004.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud