<B>nVidia</B> (uit: Wall Street Invest)

De markt van de grafische chips zit in een stroomversnelling. Multimediatoepassingen eisen niet alleen een steeds betere performance van grafische chips in pc's en spelconsoles, ze breiden zich nu ook uit naar digitale televisie en mobilofonie.

De mobilofoon beperkt zich niet langer enkel tot 3D-spelletjes en digitale foto's. De mobiele televisie en video zijn een feit. De markt voor mobiele video bijvoorbeeld wordt geschat op 2 miljard $ tegen 2008. Dat is indrukwekkend als we weten dat Apple's iTunes tot op heden nog maar 8 mln. video's tegen 1,99 $ per stuk verkocht.De markt van grafische chips is in handen van drie spelers. Intel is de grootste producent van grafische chips, vooral omdat het bedrijf deze integreert in de chips voor pc's.

ATI Technologies en nVidia, de nummer twee en drie, verkopen grafische chips die, naast de pc, ook kunnen worden gebruikt in andere producten zoals moederborden, spelconsoles en mobilofoons. Geïntegreerde grafische chips gebruiken het geheugen en de capaciteit van een pc-processor. Discrete grafische chips daarentegen hebben hun eigen geheugen en processor. In discrete grafische chips voor desktop pc's zijn de marktaandelen zeer gelijk verdeeld tussen nVidia en ATI. ATI is echter leider op het vlak van notebooks met een marktaandeel van 77,1%. Maar de trend evolueert steeds meer naar geïntegreerde chips. In liefst 77% van de notebooks en 63% van de desktop pc's worden vandaag geïntegreerde grafische chips gebruikt. Ondanks deze trend verbetert de marktpositie van ATI en nVidia omdat ze voor geïntegreerde grafische chips marktaandeel winnen ten koste van Intel. Hierdoor daalde het globale marktaandeel van Intel tot 37,1% tegenover 26,3% voor ATI en 18,4% voor nVidia. nVidia blijft wel duidelijk en met een voorsprong van ongeveer 6 maanden de marktleider in het hoge segment van de grafische chips. Deze worden onder andere gebruikt voor zeer complexe 3D-computerspelletjes. ATI komt in dit segment echter ook sterk opzetten dankzij de lancering van een aantal nieuwe en performante producten, zoals de R580.

De markt voor de traditionele grafische chips voor pc's groeit echter steeds trager, namelijk met naar schatting 10% per jaar. Het succes van bedrijven als ATI en nVidia ligt dan ook steeds meer in de consumentenelektronica zoals mobilofoons, digitale tv's en spelconsoles. Deze markt zou de komende jaren met 35 à 50% per jaar groeien. De jongste drie jaar nam ATI al verschillende bedrijven over in dit segment. Toch wordt nog ongeveer 80% van de omzet gegenereerd uit grafische chips voor pc's. De overnameplannen zullen nu worden versneld. Het bedrijf heeft de ambitie om tegen 2008 een omzet in dit segment te genereren van meer dan 1 miljard $, tegenover momenteel 316 miljoen $. ATI levert vandaag al de grafische chips voor de nieuwe Xbox 360. nVidia daarentegen zal de chips leveren voor de nieuwe Playstation3.

nVidia blijft dus sterk presteren dankzij een grote vraag naar consumentenelektronica, een hoger marktaandeel en mogelijk een verbetering van de marges. Voor het komende - traditioneel zwak - kwartaal wordt zelfs een omzetstijging vooropgesteld van 3 à 6% tegenover het vorige kwartaal. De omzet van nVidia en ATI kwam het voorbije jaar rond hetzelfde peil uit, namelijk 2,4 miljard $.

We verwachten echter dat het momentum van nVidia begint af te zwakken en dat ATI in een versnelling is gekomen. ATI rijft opnieuw contracten binnen voor de kernactiviteiten. Ook de lancering van een aantal nieuwe producten, de levering van de grafische chips voor de succesvolle nieuwe iMac en MacBook en de hoge ambities in de consumentenelektronica zullen de komende kwartalen voor de nodige dynamiek zorgen. De volgende stap is het genereren van een hogere winst uit deze omzetgroei door het realiseren van hogere marges. De brutomarge bij ATI bedraagt vandaag amper 28,7%, tegenover 40,2% bij nVidia. Dankzij een oplossing voor de toeleveringsproblemen en de introductie van een nieuwe chipset-design zou de winstgevendheid in de komende kwartalen echter moeten verbeteren. Als ATI erin slaagt even winstgevend te worden als nVidia, zal de koers van het aandeel sterk kunnen stijgen. De marktkapitalisatie van ATI bedraagt momenteel immers maar 4,35 mrd. $, tegenover 8,65 mrd. $ voor nVidia.

Advies: We verkiezen ATI boven nVidia. Het aandeel noteert tegen slechts 19 keer de verwachte winst van volgend boekjaar per eind augustus 2007. Dit is vrij aantrekkelijk, rekening houdend met de ambitieuze groeivooruitzichten van 25% per jaar.

uit: Wall Street Invest van 23 februari 2006.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud