<B>Quick</B> (uit: De Belegger)

De zware herstructureringen die Quick de voorbije 2 jaar doorvoerde, werpen hun vruchten af. Tegenover een nettoverlies van 9,2 miljoen euro in 2002 realiseerde de hamburgerketen vorig jaar een winst van 12,9 miljoen euro.

Op courante basis stemt dit overeen met een winst van 0,97 euro per aandeel. Begin 2001 besliste Quick 90 niet-rendabele restaurants te sluiten over een periode van 5 jaar. Eind vorig jaar was hiervan al 90% uitgevoerd. Voor dit jaar beoogt Quick de sluiting van 6 niet-rendabele restaurants. Door de sluiting van niet-rendabele restaurents steeg de rendabiliteit fors. Zo steeg de bedrijfsmarge van 6,8% in 2001 naar 8,9% het afgelopen jaar. Ook balansmatig was 2003 een bewogen jaar. Door een zware kapitaalverhoging verbeterde de

gearingratio van 76% naar 20%. Dit heeft 2 positieve gevolgen. Enerzijds nemen de financiële lasten fors af. Anderzijds opent dit de deur naar externe groei. Quick plant dit jaar 2 strategische overnames. Enerzijds de overname van het 50% belang in de jointventure Serrac die het nog niet in handen heeft. Serrac bezit 18 restaurants die vorig jaar een omzet realiseerden van 37,2 mln. euro. De overname zou 3,1 mln. euro bijdragen tot de bedijfswinst. De prijs die Quick ervoor betaalt, namelijk 10 keer de bedrijfswinst, vinden we wel aan de dure kant. De tweede overname heeft betrekking op het Franse Locarest. Locarest baat 25 restaurants uit en zou op jaarbasis ook ongeveer 3 mln. euro bijdragen tot de bedrijfswinst. De overnameprijs is een stuk interessanter. Op dit ogenblik heeft Quick een participatie van 18% in Locarest. Op vergelijkbare basis stelt Quick voor dit jaar een stijging van de bedrijfswinst voorop met 15%.

De omzet zou met 1 à 2% stijgen. Dit moet mogelijk zijn door de opening van 10 nieuwe restaurants en verhoogde marketinginspanningen in België. De maanden januari en februari verliepen voorspoedig. Op vergelijkbare basis steeg de omzet over de eerste 2 maanden met 6%. Belangrijk is ook dat Quick opnieuw een dividend uitkeert, namelijk 0,075 euro netto.

Advies: Voor dit jaar verhogen we onze winstschatting, zonder rekening te houden met overnames, tot 1,26 euro per aandeel. Na ons koopadvies vorig jaar in de zomer steeg de koers al met 50%. We verlagen ons advies van 'kopen' naar 'houden'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud