<B>Shire Pharmaceuticals</B> (uit: Wall Street Invest)

Het Britse Shire Pharmaceuticals is bij ons beter bekend als het bedrijf dat enkele jaren geleden het Canadese BioChem Pharma opslorpte en daarmee ineens een belangrijke franchise in HIV en Hepatitis B verkreeg.

In 2005 nam het bedrijf ook nog eens TKT over. SHPGY is echter veel meer dan dat. Het belangrijkste product van het bedrijf is Adderall XR, een geneesmiddel tegen ADHD, te gebruiken bij hyperkinetische kinderen of tieners. Adderall XR is de opvolger en de verbeterde versie van Adderall dat momenteel generisch is. In het vierde kwartaal van 2005 was dit middel goed voor een omzet van 214 mln. $ of een marktaandeel van 26%, een record voor de onderneming. De Adderall-franchise staat echter al geruime tijd in de belangstelling omwille van een patentdispuut met Barr Laboratories. Barr probeert het patent te breken zodat het nog in 2006 of uiterlijk in 2007 een generische versie van Adderall XR zou kunnen lanceren. Wij verwachten echter niet dat er in 2006 een generiek op de markt zal komen en dat er maximaal 50% kans is dat er in 2007 een generiek op de markt komt. Eerder bereikte SHGPY immers al een overeenkomst met Impax Labs om geen generiek te lanceren. Dit in analogie met de deals die Cephalon (CEPH) afsloot met zijn generieke belagers. Wij verwachten dat SHPGY, net als CEPH trouwens, ook een deal zal afsluiten met Barr Laboratories waardoor er überhaupt geen generieken op de mart zullen komen. Dit zou SHPGY in de gelegenheid stellen om de patiënten van Adderall XR begin 2007 te laten overstappen naar NRP104. NRP104 is de opvolger van Adderall XR. Wij verwachten dat SHGPY hiertoe een goede kans maakt omdat het reeds in het verleden bewees in staat te zijn zulk een transitie in goede banen te leiden met de overgang van Adderall naar de XR versie. Mochten er geen generieken van Adderall op de markt komen, dan heeft dit een enorme impact op de resultaten. Wij verwachten voor 2006 een winst van 1,80 $ p.a. en voor 2007 een winst van 2,50 $ p.a. Indien SHPGY een deal zou kunnen sluiten met BRL, dan zou de winst in 2007 op ongeveer 3 $ p.a. uitkomen. Aandelen in deze sector noteren meestal tegen 22 à 23 keer de winst. Op basis van de verwachte winst van 3 $ voor 2007 geeft dit een potentieel van 66 $ tegenover de huidige koers van 48 $. Wij verwachten dan ook dat de koers wel eens zeer positief zou kunnen reageren op een eventuele deal met BRL. Een dergelijke deal schatten wij vrij hoog in. Naast Adderall XR heeft SHPGY nog meer ijzers in het vuur. In de komende 12 maanden zal het bedrijf 5 nieuwe geneesmiddelen op de markt brengen, samen goed voor een omzetpotentieel van 1 miljard $ in 2008. Dit is zeer belangrijk voor de onderneming als wet weten dat er in 2005 slechts een omzet van 1,3 mrd. $ werd geboekt. De vijf zijn: Daytrana, Elaprase, NRP104, Mesavance en Dynepo. Het vierde kwartaal van 2005 was al uitstekend voor SHGPY met een omzetstijging van 24% tot 465 mln. $ en een winst van 0,57 $ p.a., 3 dollarcent boven de verwachtingen.

Advies: Wij verwachten dat Shire de lopende zaken mooi zal afwerken en een regeling zal treffen waardoor Adderall XR wordt beschermd. Dit zou de winst mooi hoger kunnen tillen. De recente koerszwakte is dan ook een ideale instapgelegenheid.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud