<B>Sioen</B> (uit: De Belegger)

De derdekwartaalresultaten van Sioen lagen aan de benedenkant van de verwachtingen. Dit is vooral een gevolg van de lagere brutomarge, wat op zijn beurt een gevolg van de hogere grondstoffenprijzen is.

Een tweede reden is de opstart van een aantal nieuwe activiteiten met een lagere marge. Zo doet Sioen sinds enkele maanden aan trading en import in goedkopere producten ter vervollediging van het gamma. De brutomarge viel hierdoor in het derde kwartaal terug tot 47,8% tegenover 53% over de eerste 6 maanden. Al merken we op dat de brutomarge in het derde kwartaal traditioneel een stuk lager ligt door de lagere activiteitsgraad in de zomermaanden. De daling van de brutomarge woog ook op de netto courante winst. Sioen profiteerde het voorbije kwartaal wel van een uitzonderlijk belastingvoordeel.

De courante winst steeg in het derde kwartaal van 0,03 tot 0,11 euro per aandeel. Mooie groeicijfers, maar we moeten die wel in een context plaatsen. Over de eerste 6 maanden realiseerde Sioen immers een winst van 0,5 euro per aandeel. Op omzetvlak presteerde de producent van gecoate weefsels aan de bovenkant van de verwachtingen met een omzetstijging van 17,3% over de eerste 9 maanden. Op vergelijkbare basis kwam de omzetgroei uit op 10,8% en de rest is te danken aan de overname van de Franse bedrijven Pennel en Roltrans. Het orderboek blijft goed gevuld.

Advies: We verlagen niettemin onze winstschatting voor dit en volgend jaar tot respectievelijk 0,74 en 0,84 euro per aandeel. Aangezien het opwaarts potentieel door de margedruk beperkt is, verlagen we ook ons advies tot houden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud