<B>Symantec</B> (uit: Wall Street Invest)

Ondanks de publicatie van beter dan verwachte resultaten over zijn fiscale tweede kwartaal stuurden beleggers de koers van Symantec dinsdag nabeurs fors lager. 's Werelds grootste producent van beveiligingssoftware waarschuwde immers dat de resultaten over het volledige boekjaar onder de eerder gestelde verwachtingen zullen uitkomen.

Dankzij de overname van Veritas Software steeg de omzet het voorbije kwartaal met 92,5% tot 1,19 mrd. $. Op vergelijkbare basis ging de omzet 7,2% hoger. Door het binnenhalen van enkele mooie contracten kwam de winst voor uitzonderlijke elementen uit op 273 mln. $ of 0,23 $ p.a. tegenover 0,19 $ p.a. over dezelfde periode een jaar eerder. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van 0,2 $ p.a. op een omzet van 1,19 mrd. $. Hoewel de omzet iets boven de verwachtingen uitkwam, ontgoochelde de verkoop van antivirussoftware aan consumenten, goed voor 29% van de omzet, met een stijging van slechts 10%. Het bedrijf wijt dit aan de laattijdige verschepingen van Norton Antivirus 2006, het uitblijven van belangrijke computervirussen en prijsdruk. Tevens wordt de omzet nu op een andere manier geboekt. Exclusief deze aanpassing zou de omzetgroei op 20% zijn uitgekomen. Toch lijkt de markt voor antivirussoftware stilaan verzadigd te geraken. Zo nam de groei in dit segment de voorbije vijf kwartalen af van 67% tot 20%. Positief was wel dat er meer dan 843 nieuwe contracten werden afgesloten met een waarde van meer dan 0,1 mln. $. Zowat 67 contracten hadden zelfs een waarde van meer dan 1 mln. $. Door de overname van Veritas Software combineert Symantec nu beveiliging en beschikbaarheid aan informatie. Terwijl vroeger het aanbod beperkt was tot het leveren van antivirus- en firewallsoftware levert het bedrijf nu ook software voor gegevensbeveiliging en voor de automatisering op opslag-, server- en serviceniveau. Tevens is Symantec nu ook marktleider op het gebied van oplossingen die ervoor zorgen dat gegevens en applicaties zelfs tijdens geplande en ongeplande onderbrekingen beschikbaar zijn. Doordat consumenten niet langer hun antivirussoftware kopen via het traditionele kanaal, de bestellingen vanwege bedrijven de voorbije weken minder sterk aantrekken en de prijzen voor beveiligingsproducten voor middelgrote tot grote bedrijven onder druk staan, zal de omzet dit kwartaal slechts 1,26 mrd. $ bedragen. Over het volledige boekjaar zou het bedrag dan uitkomen op 5 mrd.$. Analisten rekenden voor het vierde kwartaal en het volledige jaar op een omzet van respectievelijk 1,35 en 5,15 mrd. $. De winst zou dit kwartaal 0,25 $ p.a. bedragen tegenover 0,27 $ verwacht. Voor het volledige boekjaar verlagen we dan ook onze winstverwachting met 3 dollarcent tot 0,97 $ per aandeel.

Advies: Als we rekening houden met de koers dinsdag nabeurs (21,65 $) en de nettokaspositie van 3,68 $ p.a. dan noteert Symantec tegen 18,5 keer de verwachte winst van dit boekjaar. Dit is zowel in historisch perspectief als in vergelijking met de sector niet veel. Tevens zal de overname van Veritas Software stilaan een positief effect hebben op de kostenstructuur en zal Symantec tegen eind november nog eens voor 1,2 mrd. $ eigen aandelen inkopen. We handhaven dan ook ons koopadvies.

uit: Wall Street Invest van 3 november 2005.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud