<B>Telenet</B> (uit: De Belegger)

Het kabelbedrijf Telenet kwam duur naar de beurs. Dat was vooraf algemeen geweten. Het lag duidelijk in de bedoeling van de bestaande aandeelhouders om van het goede beursklimaat gebruik te maken om hun bedrijf zo duur mogelijk te verkopen.

De naam Telenet alleen al stond garant voor een succesvolle plaatsing. Aanvankelijk leek dat ook zo, maar de groep slaagde er uiteindelijk toch niet in om institutionelen of particuliere beleggers massaal te overtuigen van het business-plan en de groeistrategie. De aandelen werden uiteindelijk wel geplaatst, maar dan tegen de onderkant van de vooropgestelde prijsvork. Op de introductie werd immers minder (over)ingetekend dan verwacht en door de toegepaste verdeelsleutel geraakten heel wat beleggers plots met een pak aandelen Telenet opgezadeld. Meer dan ze eigenlijk wensten. Sinds de beursintroductie werd dan ook massaal verkocht. De hoge waardering en het minder goede beursklimaat duwden de koers sinds de introductie al meer dan 15% lager. Een rechtstreeks gevolg van de koersdaling is dat Telenet niet in de Bel20 wordt opgenomen.

Door de sterke koersdaling wordt de hoge waardering waartegen het bedrijf naar de beurs werd gebracht, nog eens extra in de verf gezet. Telenet moet immers nog alles bewijzen. Het bedrijf straalt wel dynamisme uit, maar dit moet in de toekomst nog vertaald worden in hogere resultaten en het doortrekken van de groeistrategie. De hoge waardering werd trouwens vooral gerechtvaardigd door de toekomstige groei van de digitale televisie. Die groei schat het bedrijf, op zijn zachtst uitgedrukt, stevig in. Tegen eind volgend jaar zouden 20 van de 100 gezinnen in het digitale avontuur moeten stappen. De introductieprijs hield al rekening met rooskleurige verwachtingen tot 2007. Die moeten echter eerst nog worden ingevuld. Bovendien moet de aandeelhouder de eerste jaren niet op een dividend rekenen. De cashflow die vrijkomt, wordt de volgende jaren immers integraal aangewend voor schuldafbouw. We achten de kans dan ook klein dat beleggers het groeiverhaal op korte termijn zullen bedenken met een waardering die fors boven het sectorgemiddelde ligt. Wellicht is het dus nog een tijd afwachten vooraleer de koers opnieuw het introductieniveau bereikt.

Wat is op dit ogenblik een 'correcte' waarde voor Telenet ? Indien we uitgaan van 7 à 8 keer de verwachte bedrijfscashflow voor 2006, komen we uit op een koers van 15,7 à 19,5 euro. We verwachten dat de koers in de volgende maanden hiertussen zal bewegen.

Advies: De beursintroductie van Telenet mag gerust een flop worden genoemd. Beleggers die op een snelle winst hoopten, kwamen bedrogen uit. Hoewel we niet uitsluiten dat de koers in het huidige minder goede beursklimaat nog wat verder daalt, zijn we nu toch geneigd om niet meer te verkopen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud