China legt Alibaba miljardenboete op

Jack Ma, topman van Alibaba. ©REUTERS

China heeft het webwinkelconcern Alibaba van techmiljardair Jack Ma een miljardenboete opgelegd voor monopoliepraktijken. Het gaat in totaal om 18,2 miljard yuan, of omgerekend 2,3 miljard euro.

Staatsmedia in China melden dat de Chinese toezichthouder tot de boete heeft besloten na afronding van een onderzoek dat in december was ingesteld. Het online handelsplatform zou zijn dominante marktpositie hebben gebruikt om handelaren te bestraffen die hun goederen op concurrerende platforms aanboden. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba's binnenlandse verkoop in 2019, meldt de toezichthouder in een verklaring.

Alibaba moet ook een aantal maatregelen nemen om onder meer eerlijke concurrentie te waarborgen, de rechten van consumenten te respecteren en bedrijven te beschermen die gebruikmaken van Alibaba's platforms. Gedurende de komende drie jaar zal het bedrijf bij de toezichthouder rapporten over zelfregulering moeten indienen.

Alibaba is een zeer belangrijke speler in China. Vorig jaar hebben 780 miljoen Chinezen een aankoop gedaan op het platform - de helft van de bevolking. Met 110.000 werknemers is het ook een belangrijke werkgever.

Beurswaarde

De boete voor Alibaba is hoger dan verwacht. Eerder was sprake van een bedrag van 975 miljoen dollar voor het 'Chinese Amazon'.

De vraag is hoe beleggers op het nieuws zullen reageren. Sinds het begin van het kartelonderzoek zagen de aandelen Alibaba meer dan 200 miljard dollar in rook opgaan, een kwart van de beurswaarde.

Ant Group

Het is niet de eerste keer dat Jack Ma geviseerd wordt door de Chinese autoriteiten. Eind november blokkeerden de Chinese toezichthouders de beursgang van de fintechreus Ant Group, dochter van Alibaba.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud