Advertentie

'Biden is gunstiger voor Europese aandelen'

Joe Biden en Donald Trump tijdens het laatste presidentiële debat donderdag. ©EPA

Voor Europese aandelen is een zege van Joe Biden het gunstigste scenario bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met dank aan stevige stimulus, een groene investeringsgolf en het wegnemen van tariefdreigingen.

Weinig nationale verkiezingen hebben zo’n wereldwijde impact op de financiële markten als de stembusslag die binnen twee weken in de Verenigde Staten plaatsvindt. Of de huidige president Donald Trump of zijn Democratische opponent Joe Biden het haalt en of het Congres volledig in Democratische handen valt, heeft gevolgen voor beleggers in Europese aandelen.

Terwijl over de impact op Amerikaanse aandelen discussie is over wat de gunstigste verkiezingsuitslag is, zijn marktwatchers meer eensgezind over de gevolgen voor Europa. Een zege van Biden zou Europese aandelen meer rugwind geven dan een Trump-overwinning, zeker als de Democraten ook de Senaat heroveren en zo beide kamers van het Congres controleren.

Biden is gunstiger voor Europese aandelen omdat hij gelooft in een multilaterale aanpak en wil samenwerken met bondgenoten in plaats van ze tegen te werken.
Evan Brown
Hoofdstrateeg bij UBS Asset Management in New York

‘Biden is gunstiger voor Europese aandelen omdat hij in tegenstelling tot Trump in een multilaterale aanpak gelooft en wil samenwerken met bondgenoten in plaats van hen tegen te werken’, vertelt Evan Brown, hoofdstrateeg bij UBS Asset Management in New York. ‘Dat geldt zeker voor internationale handel. Trumps protectionisme heeft daar tot een hogere risicopremie voor Europese aandelen geleid. Met Biden zal die risicopremie verdwijnen (en kunnen aandelen stijgen, red). Een herverkiezing van Trump dreigt de risicopremie te doen oplopen, omdat hij een zege als steun voor zijn beleid zal zien en zal escaleren. Bijvoorbeeld via importtarieven voor Europese auto’s, waarmee hij al langer dreigt.’

Wapen

Ook ING-econoom Carsten Brzeski gelooft dat Biden niet van plan is tarieven als wapen in te zetten tegen Europa, al verwacht hij wel aanhoudende druk om de Europese defensie-uitgaven op te trekken. Met Biden, die Ierse roots heeft, is er volgens Brzeski bovendien meer kans dat het Verenigd Koninkrijk een brexitdeal met Europa bereikt. ‘Als Trump president blijft, wil hij mogelijk een handelsakkoord met het VK bereiken, ten nadele van Europa’, zegt Brzeski.

Met China liggen de zaken complexer, omdat de Democraten net als de Republikeinen kritisch zijn. ‘De Amerikaans-Chinese spanningen – zeker over technologie – zullen niet snel verdwijnen. Maar als Biden minder naar tarieven tegen China grijpt, is dat goed voor de wereldeconomie, en dus ook voor Europese exporteurs’, meent Brown.

Omdat de Amerikaanse president veel macht heeft over het handelsbeleid, is hij op dat vlak minder afhankelijk van het Congres. Voor een tweede mogelijke rugwind voor Europese aandelen heeft Biden de steun van het Congres nodig. Om met een ambitieus stimulusbeleid de coronacrisis te bestrijden en in een moeite de economie te groener te maken, zoals Biden voorstelt, moet een blauwe verkiezingsgolf de Senaat in Democratische handen brengen. Volgens de laatste peilingen bedraagt die kans 75 procent.

Investeringsgolf

‘Als de Democraten het Witte Huis en het Congres veroveren, krijg je de meeste stimulus en een groene investeringsgolf’, zegt Jeroen Blokland, fondsbeheerder bij Robeco. De met overheidsschulden gefinancierde boost zou de rente doen stijgen, wat een gunstig klimaat creëert voor waardeaandelen. Die zijn sterker vertegenwoordigd in Europa dan in de VS, dat meer op groeiaandelen zoals techbedrijven teert.

Als de Democraten het Witte Huis en het Congres veroveren, krijg je de meeste stimulus en een groene investeringsgolf.
Jeroen Blokland
Fondsbeheerder bij Robeco

‘Voor Europese aandelen zou dat een relatief gunstig scenario zijn’, zegt Blokland. ‘Cyclische bedrijven die achtergebleven zijn op de beurs kunnen een inhaalbeweging maken. Denk aan autofabrikanten of banken, die moeten profiteren van een steilere rentecurve.’

Brown voegt daaraan toe dat Bidens focus op groene infrastructuur in de kaart speelt van Europa, dat leidende bedrijven in hernieuwbare energie telt zoals de Deense windturbinefabrikant Vestas. ‘Bidens stimulus kan tot meer export van Europese groene technologie leiden. Ook de bredere wereldeconomie zou een boost krijgen, wat positief is voor Europese bedrijven die typisch sterk gelinkt zijn aan de wereldwijde industrie en handel.’

Belastingverhogingen

Terwijl beurshuizen als JPMorgan en Goldman Sachs een mogelijke rotatie naar waardeaandelen zien bij een Biden-zege, houdt JPMorgan rekening met een verschuiving van Amerikaanse groeiaandelen naar niet-Amerikaanse groeiaandelen die minder gevoelig zijn voor Bidens aangekondigde belastingverhogingen op bedrijfswinsten en meerwaarden. Al voegt JPMorgan eraan toe dat Biden prioriteit zal geven aan het economisch herstel, waardoor belastingverhogingen mogelijk afgezwakt en uitgesteld worden. Dat meent ook beurshuis Lazard, dat aanstipt dat techaandelen het gevoeligst zijn voor belastingverhogingen en daardoor uit de gratie kunnen vallen.

Wat met de voorspelde lagere dollar die samenhangt met een Biden-zege? Europese exporteurs zouden daardoor minder competitief worden, maar Brown wuift dat weg. ‘In een vacuüm is dat negatief voor Europa, maar als de dollardaling gelinkt is aan een verbetering van de wereldeconomie is dat veel minder een zorg.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud