‘Verwacht onrustige beurszomer, met koopkansen voor lange termijn’

De techbeurs Nasdaq in New York. Als de index door 14.000 punten breekt, ligt de weg naar boven open, zegt marktstrateeg Philippe Gijsels. ©AFP

Hoewel de beurzen niet goedkoop zijn en hier en daar ‘euforie’ de kop opsteekt, is er voor BNP Paribas Fortis op langere termijn geen beter beleggingsalternatief. Eventuele turbulentie in de zomer is een koopkans.

Bij de halfjaarlijkse marktvooruitzichten van BNP Paribas Fortis was inflatie de olifant in de kamer. De geleidelijke heropening van economieën in het spoor van de vaccinaties veroorzaakt wereldwijd opwaartse prijsdruk, wat beleggers nerveus maakt over stijgende rentes en een eventueel ingrijpen door centraal bankiers.

‘De grootste onzekerheid is de inflatie, al denken we net als de centrale banken dat die van voorbijgaande aard zal zijn’, zegt hoofdeconoom Koen De Leus. De inflatie in de eurozone kan tegen het najaar oplopen tot 2,5 procent, om vanaf begin 2022 weer onder 1,5 procent te landen, voorspelt De Leus. Dat laatste cijfer blijft onder de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die op net geen 2 procent mikt.

De essentie

  • Net als de centrale banken verwacht BNP Paribas Fortis dat de inflatieopstoot een tijdelijk fenomeen is.
  • De beurszomer kan onrustig worden door de euforie hier en daar, de mogelijke aankondiging van een strikter beleid door de centraal bankiers, en een pauze in de rally van de cyclische aandelen.
  • Op lange termijn blijft hoofdstrateeg Philippe Gijsels 'extreem positief' over techaandelen en grondstoffen.

Ook hoofdstrateeg Philippe Gijsels maakt zich niet te veel zorgen over de inflatie, maar spreekt niettemin over een kantelpunt. ‘Als we over vijf à tien jaar terugkijken op deze periode, zullen we zeggen dat dit een belangrijk keerpunt was: van een periode met lage inflatie naar een meer inflatoir klimaat. De huidige opstoot van de inflatie is deels gedreven door tijdelijke elementen. Daarnaast zijn er structurele factoren, vooral de gecombineerde impact van de monetaire en de budgettaire stimulus.’

Heel voorzichtig

De centrale banken kunnen daar niet helemaal onbewogen bij blijven. Hoewel ze duidelijk gemaakt hebben dat ze nog lange tijd het nulrentebeleid aanhouden, zit een geleidelijke verlaging van de obligatieaankopen (tapering) eraan te komen. ‘Centraal bankiers zullen deze zomer mogelijk de tapering aankondigen’, zegt Gijsels. ‘De jaarlijkse Jackson Hole-conferentie voor centraal bankiers, eind augustus, is een goed moment om een verandering van de richting aan te kondigen. Ze zullen dat heel voorzichtig doen om een snelle stijging van de rente te vermijden.’

Er heerst euforie op korte termijn, met speculatie in delen van de markt en overoptimistische beurzen.
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

Als beleggers anticiperen op die tapering, kan dat de rente naar omhoog stuwen en de beurzen in de min duwen. Het is voor Gijsels een van de elementen die tot een onrustige beurszomer kunnen leiden. ‘Een ander is de euforie op korte termijn, met speculatie in delen van de markt en overoptimistische beurzen.’ Gijsels verwijst naar de Reddit-retailbeleggers, die speculatieve aandelen als de cinemaketen AMC boosten, en naar het uitgelaten sentiment op de optiemarkt, die speculeert op verder stijgende aandelenkoersen.

Techaandelen

Een laatste knipperlicht is een mogelijke pauze voor cyclische aandelen na hun stevige rally de voorbije zes maanden. Als de barometers van het economisch vertrouwen de komende weken wat minder gunstig zijn, kan dat de cyclische aandelen - die meesurfen op het economisch herstel - op de pechstrook doen belanden. Een cruciale vraag is of techaandelen het stokje overnemen. Als de Nasdaq-index door het niveau van 14.000 punten kan breken, ligt de weg naar boven open. Als de techaandelen ook zakken, is dat voor Gijsels ‘een heel mooie koopkans’.

We staan nog maar aan het begin van een nieuwe supercyclus in grondstoffen.
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

‘Want op lange termijn ben ik extreem positief over techaandelen’, zegt Gijsels. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat we nog een poos in een wereld van negatieve reële rentes zullen leven. In zo’n wereld vreet een belegging in cash aan de koopkracht, waardoor je als belegger naar reële activa zoals aandelen geduwd wordt.'

Fundamenteler is hij heel positief over de technologische vooruitgang, die dankzij de pandemie in veel domeinen versneld is, met digitalisering als typisch voorbeeld. De bredere S&P500-index ziet hij eind dit jaar op 5.000 punten uitkomen, een stijging met 18 procent. Ook grondstoffen als koper en nikkel hebben nog een pak opwaarts potentieel. ‘We staan nog maar aan het begin van een nieuwe supercyclus in grondstoffen.'

Littekens

Volgens De Leus oogt het plaatje gunstig, met een economische groei van 4,8 procent voor België dit jaar en van 4,2 procent voor de eurozone. Hoopgevend voor de langere termijn is dat de economische littekens van de coronacrisis beperkt moeten blijven. Het fenomeen van ‘hysterese’, waarbij de economische groei na een crisis onder de voorgaande trend blijft, speelt nu veel minder dan na de financiële crisis.

Als we alle zombiebedrijven tegelijk failliet laten gaan, dreigt een depressie. We moeten creatief met oplossingen zijn.
Koen De Leus
Hoofdeconoom BNP Paribas Fortis

De gezinnen moeten geen schulden afbouwen - wat weegt op de groei - en het aantal faillissementen blijft naar verwachting beperkt. De bedrijven staan ook klaar om te investeren. De enige zorg is het hoge aantal zieltogende zombiebedrijven, die dankzij de overheidssteun in de pandemie in leven zijn gehouden. ‘Als we die allemaal tegelijk failliet laten gaan, dreigt een depressie. We moeten creatief met oplossingen zijn’, zegt De Leus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud