Wall Street beste plaats voor duurzame dividenden

Econocom betaalt dit jaar toch een dividend van 0,12 euro, evenveel als de in april geschrapte coupon. ©rv

Na de ongeziene knip in de dividenden wegens de coronacrisis beginnen de bedrijven opnieuw mondjesmaat coupons uit te keren, ook in België. Wall Street blijkt de beste plaats voor duurzame dividenden.

Econocom gaat dit jaar toch een dividend betalen van 0,12 euro per aandeel. Dat is exact het bedrag van de coupon die in april geschrapt werd wegens de coronacrisis. ‘Het bestuur geeft een sterk signaal over de cashflowgeneratie in de tweede jaarhelft’, stelt ING-analist David Vagman. De informaticagroep ontpopt zich als een van de royaalste dividendbetalers met een rendement van 4,8 procent. Omdat het boekhoudkundig over een terugstorting van kapitaal gaat, is de coupon belastingvrij.

Ook de holding Ackermans & van Haaren , de lingeriemaker Van de Velde en de verzekeraar Ageas kwamen terug op hun beslissing geen dividend uit te keren dit jaar. Wat een contrast met het tweede kwartaal, toen de bedrijven massaal in hun dividenden knipten tot het laagste niveau op wereldschaal in meer dan tien jaar. In België annuleerde of verlaagde een op de vijf genoteerde bedrijven zijn coupon.

Alarmerende krantenkoppen

De grote meerderheid van de aandelen blijft zelfs in crisissituaties dividenden betalen.
Martin Connaghan
Portefeuillebeheerder Aberdeen

De analisten verwachten in 2020 een daling van de dividendenstroom met 15 procent. ‘Toch keerden de bedrijven wereldwijd nog 382 miljard dollar uit in het tweede kwartaal’, nuanceert Martin Connaghan van de vermogensbeheerder Aberdeen. ‘Beleggers moeten verder kijken dan de alarmerende krantenkoppen. De grote meerderheid van de aandelen blijft zelfs in crisissituaties dividenden betalen.’

‘Je moet ook een onderscheid maken tussen de bedrijven die geen dividenden meer uitkeren als gevolg van cashflowproblemen en diegene die door de overheden daartoe worden gedwongen, zoals de Europese banken.’

De couponschrappingen bij de banken vertegenwoordigen 40 procent van alle geannuleerde dividenden in Europa. Wat de dividendverwachtingen betreft, bengelt Europa onderaan. Analisten verwachten 30 procent minder coupons in 2020, tegenover een daling van slechts 8 procent in Japan en een status quo in de VS.

Meest weerbaar

30%
standvastige dividenden
Tijdens de financiële crisis van 2008 verlaagde slechts 30 procent van de Amerikaanse bedrijven het dividend.

Wall Street is historisch de beste plaats voor duurzame dividenden. Zelfs tijdens de financiële crisis van 2008 verlaagde slechts 30 procent van de Amerikaanse bedrijven het dividend, blijkt uit onderzoek van de zakenbank Jefferies. Ook tijdens de Covid-19-pandemie blijken de Amerikaanse dividenden het weerbaarst.

‘Dat komt omdat Europese ondernemingen doorgaans een hoger percentage van hun cashflows als dividend uitkeren’, legt Connaghan uit. ‘Amerikaanse bedrijven maken meer gebruik van de inkoop van eigen aandelen om aandeelhouders te belonen. Ze zullen eerder de inkoop stopzetten dan hun dividend verlagen.'

Er zijn in de VS ook meer bedrijven die hun dividenden verhogen. 60 procent van de S&P500-leden keert dit jaar een hogere coupon uit. In Europa is dat slechts 30 procent.

Azië

Ook Aziatische bedrijven omarmen hoe langer hoe meer een gulle dividendpolitiek. 90 procent van de genoteerde ondernemingen betaalt er een dividend, meer dan in de VS of Europa, terwijl hun schuldratio kleiner is en de groei hoger.

‘Het dividend is belangrijk voor beleggers’, besluit Connaghan. ‘Al sinds 2011 ligt het wereldwijde dividendrendement hoger dan het obligatierendement. Nu veel staatspapier negatieve rendementen oplevert, zal die trend nog lang aanhouden. Door de vergrijzing zal de vraag naar recurrente inkomens stijgen om pensioeninkomsten te genereren. Het zal de bedrijven er nog meer toe aanzetten dividenden te blijven betalen.’

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud