Advertentie

Asielaanvragen dalen tot recordpeil

In oktober kwamen er 2.277 asielzoekers aan in België. De vorige jaren vroegen in de tweede helft van het jaar gemiddeld meer dan 4.000 asielzoekers per maand asiel aan in België.

Begin dit jaar werd de regeling van kracht waarbij de asielzoekers niet langer financiële steun kregen van de OCMW's gedurende de maanden dat de asielprocedure duurde. In de plaats kwam materiële steun in open centra, met als doel de mensensmokkelaars te ontmoedigen.

De nieuwe wetgeving zorgde voor een vermindering van het aantal asielaanvragen. Het cijfer van november is het laagste cijfer sinds juni 1998, toen er 1.510 asielzoekers aankwamen.

Vermoedelijk nog deze week zullen er hoofdzakelijk vanuit Brussel en andere lokale opvangcentra 200 kandidaat-vluchtelingen naar het pas geopende open onthaalcentrum Hengelhoef in Houthalen-Helchteren overgebracht worden. Zo is van directeur Stef Vercruysse van Hengelhoef vernomen.

De eerste lichting asielzoekers is maandag omstreeks 15.00 uur per bus vanuit het asielcentrum Bevingen in Sint-Truiden overgebracht.

Het kabinet van Maatschappelijke Integratie bevestigt overigens dat op termijn 750 asielzoekers in Hengelhoef opvang zullen krijgen en dat dit gebeurt in uitvoering van het arrest van het Hof van Beroep van Antwerpen, waarbij een vergunning tot functiewijziging bij de administratie van ruimtelijke ordening werd bekomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud