Belgen verwachten economisch moeilijk jaar

(tijd) - Meer dan de helft van de Belgen ziet 2002 als een jaar dat economische moeilijkheden met zich zal meebrengen. Dat is een verdubbeling in vergelijking met de vorige jaarwisseling. Ook op het vlak van het sociaal klimaat zien de Belgen de toekomst minder rooskleurig tegemoet. Over het algemeen is de bevolking negatiever ingesteld dan vorig jaar. Dat blijkt uit een opiniepeiling van TNS Dimarso.

Het onderzoeksbureau TNS Dimarso voert bij elke jaarwisseling een opiniepeiling uit naar de verwachtingen van de bevolking voor het komende jaar. Het onderzoek wordt uitgevoerd in bijna 70 landen. In België werden tussen 3 en 8 december 1.019 mensen ondervraagd.

Traditiegetrouw zijn de algemene verwachtingen van de Belgen eerder gematigd tot positief (zie tabel). Opvallend is evenwel dat de Belgen eind 2001 negatiever zijn ingesteld dan bij de vorige jaarwisseling. 23 procent denkt dat 2002 slechter wordt dan 2001. Vorig jaar ging slechts 14 procent van de Belgen uit van een verslechtering van de algemene situatie. Ouderen, Vlamingen en mensen uit een lagere sociale groep zien de toekomst pessimistischer in.

Op economisch en sociaal vlak zijn de verwachtingen veeleer somber. Meer dan de helft van de Belgen (54 procent) denkt dat 2002 een jaar van economische moeilijkheden wordt, terwijl dat vorig jaar 25 procent was. Slechts 11 procent van de Belgen, tegenover 31 procent vorig jaar, verwacht een jaar van economische voorspoed. Het aantal Belgen dat denkt dat de werkloosheid veel zal stijgen (20 procent) is verviervoudigd tegenover vorig jaar. Nog eens 42 procent denkt dat de werkloosheid licht zal toenemen. Bij de jaarwisseling van 2000 ging slechts 18 procent van de Belgen van deze veronderstelling uit. Hoe hoger het opleidingsniveau hoe pessimistischer de kijk op de arbeidsmarkt.

Ook het gevoel van jobzekerheid onder de werkende bevolking is gedaald. Vorig jaar vond nog 81 procent van de Belgen dat hun job zekerheid bood, nu is dat 71 procent. Bovendien denken minder mensen dat ze bij jobverlies meteen een nieuwe baan zullen vinden. Het gaat om 55 procent van de Belgen tegenover 62 procent vorig jaar.

TNS Dimarso ondervroeg de bevolking ook naar de verwachtingen inzake sociale geschillen. Ruim de helft van de Belgen verwacht in 2002 meer stakingen en industriële geschillen. Vorig jaar ging het om 45 procent van de ondervraagden. EvH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud