Europese Commissie wil alcoholtaksen harmoniseren

(tijd-nieuwslijn) - De Europese Commissie heeft voorstellen klaar om de taksen op alcoholische dranken in de EU te harmoniseren. De bierprijzen in Duitsland en Spanje zouden hierdoor fors kunnen stijgen, terwijl in heel wat grote wijnlanden de wijnprijzen de hoogte zouden ingaan.

Dat schrijft de Financial Times vrijdag. De krant wijst erop dat de huidige voorstellen de taksen op bier in Duitsland en Spanje met meer dan 17% zouden verhogen. De twee landen tekenen samen voor 40% van de totale Europese bierconsumptie. Met de Beier Edmund Stoiber als kandidaat voor het Duitse kanselierschap is de kans groot dat er vanuit Duitse hoek stevig verzet rijst tegen de plannen van de Commissie. Van de Europese bierbrouwerijen zijn er twee op de vijf in Beieren gevestigd.

Ook grote wijndrinkende landen als Frankrijk, Italië, Griekenland, Spanje en Portugal, maar ook Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg, zullen de plannen van de Commissie niet erg kunnen smaken. In Frankrijk bv. zou de taks op wijn liefst 308% stijgen, van EUR 3 naar EUR 13,9 per 100 liter wijn. Stevig weerwerk van de Franse regering is dan ook te verwachten.

Merkwaardig is dat een eventuele taksverlaging, zoals die te verwachten is in het VK en Finland, pas met heel veel vertraging voelbaar zou worden, omdat die verlaging volledig overgelaten wordt aan de werking van de inflatie. In het VK zou de taks op bier daardoor pas in 2038 op het algemene EU-niveau belanden en in Finland zou het wachten zijn tot in 2058.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud