Israëli's vernietigen helihaven Arafat; olieprijs stijgt fors

De helikopterhaven bevindt zich vlakbij de kantoren van Arafat, maar die werden niet geraakt. Een nabijgelegen brandstofdepot is in vlammen opgegaan.

De aanvallen zijn "een poging om de Palestijnse autoriteit te vernietigen", zo heeft het hoofd van de Palestijnse wetgevende raad, Ahmed Qoreï, gereageerd. Arafat bevindt zich momenteel in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens de woordvoerder van de Israëlische premier Ariël Sharon is de aanval "een boodschap" aan Arafat. "De bedoeling van deze aanval was een duidelijke boodschap te sturen" aan Arafat. "Wij moeten dit doen" wanneer Arafat de daders van de aanslagen tegen Israëli's dit weekend niet voor het gerecht brengt", aldus de woordvoerder.

De raids komen enkele uren na de vervroegde terugkeer van de Israëlische premier Ariel Sharon uit de Verenigde Staten. In het weekend voerden radicale Palestijnen zelfmoordbomaanslagen uit in Jeruzalem en Haifa waarbij 31 doden en meer dan 200 gewonden vielen. Een woordvoerder van het Witte Huis zei maandag dat Israël het recht heeft "om zich te verdedigen".

Het nieuws over de Israëlische aanval heeft de olieprijzen fors doen stijgen. Op de Londense oliemarkt schoot de prijs van ruwe Brent-olie voor levering in januari op korte tijd met 1 dollar omhoog tot 19,80 dollar per vat. Daarna zakte de prijs lichtjes terug tot 19,65 dollar.

Ook op Wall Street wordt negatief gereageerd op de oplopende spanning in het Midden-Oosten. De Dow Jones daalt met 1,1% tot 9.739 punten. De Nasdaq Composite-index gaat 1,1% lager tot 1.908,66 punten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud