Palestijnen en Israëliërs gedood bij aanval

Bij een zelfmoordaanval van zwaar bewapende Palestijnse extremisten op een post van het Israëlische leger nabij de grens tussen Israël en de Gazastrook zijn woensdagmorgen twee Palestijnen en vermoedelijk drie Israëlische militairen om het leven gekomen.

Het incident gebeurde omstreeks 03.30 uur in de buurt van de joodse kibboets Kerem Shalom bij de plaats Rafah, aldus Palestijnse bronnen.

Volgens de Israëlische radio waren beide Palestijnen gekleed in politie-uniformen van de Palestijnse Autoriteit, maar maakten zij geen deel uit van de veiligheidstroepen. Zij gooiden handgranaten in de richting van de kennelijk totaal verraste Israëlische militairen. Daarna volgde een schotenwisseling, die beide aanvallers het leven kostte.

De Israëlische strijdkrachten geven geen bijzonderheden over de aanval. Zij willen ook niets zeggen over slachtoffers die aan Israëlische zijde zijn gevallen omdat censuur van toepassing is op het incident. Maar Palestijnse veiligheidsfunctionarissen, die ingelicht zijn door Israëlische militairen, maken melding van drie doden aan Israëlische zijde.

Volgens Palestijnse bronnen zijn Israëlische militaire helikopters inmiddels ter plaatse. In het gebied zouden ook extra militairen zijn gearriveerd. Nog geen enkele groepering heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag opgeëist.

De zelfmoordaanslag was het eerste ernstige incident sinds de Palestijnse president Arafat op 16 december in een toespraak had gezegd dat er een eind moest komen aan alle gewelddaden tegen Israël.

De Israëlische minister van Defensie Ben-Eliezer had net dinsdag gezegd dat Israël en de Palestijen dichter tot elkaar waren gekomen 'dan ooit tevoren' sinds het begin van de tweede intifada in september 2000. Volgens hem was na een zeer rustige week bijna voldaan aan de voorwaarden voor de uitvoering van het Mitchell-plan.

Het Mitchell-plan roept op tot een staakt-het-vuren, een afkoelingsperiode, een bevriezing van de bouw van joodse nederzettingen in Palestijnse gebied en andere vertrouwenwekkende maatregelen. Daarna zou het vredesproces weer op gang moeten komen.

Woensdagochtend meldde de Israëlische radio dat medewerkers van premier Sharon vinden dat het bloedige incident eens te meer aantoont dat Arafat niets onderneemt tegen het terrorisme. Het Israëlische veiligheidskabinet was aan het begin van de ochtend bijeen om zich te beraden over de situatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud