Regeringscrisis in Israël na beraad over Palestijnse autoriteit (update)

De Israëlische regering heeft na een vijf uur durend spoedberaad in Jeruzalem dinsdagochtend beslist zijn militaire acties tegen de Palestijnse Autoriteit op te drijven en die te beschouwen als een "organisatie die het terrorisme steunt en waartegen actie moet ondernomen worden".

Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en andere regeringsleden van zijn Arbeiderspartij verlieten nog voor de stemming de vergadering, nadat premier Ariel Sharon weigerde de stemming met een week uit te stellen.

Peres verklaarde achteraf nog dat er tijdens de ministerraad een "poging" is geweest om aan te zetten tot de val van de Palestijnse autoriteit. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zou dit neerkomen op een herleiding van de Israëlische politiek tot geweld, zonder hoop op een politieke oplossing. De Arbeiderspartij zal zich volgens Peres beraden over verdere deelname aan de regering van Sharon.

De Israëlische luchtmacht heeft dinsdag haar aanvallen tegen Palestijnse instellingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook verdergezet. Volgens Palestijnse veiliigheidsbronnen zou dinsdag een lid van Arafats Fatah-beweging in Nabloes neergeschoten zijn door het Israëlische leger. Twintig Israëlische tanks waren de stad binnengedrongen.

Gevechtshelikopters vuurden dinsdagochtend raketten af op een politiekantoor dat gelegen is naast het hoofdkwartier van de Palestijnse president Yasser Arafat in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever. Het gebouw was volgens ooggetuigen leeg tijdens de aanvallen.

Kort na de aanval in Ramallah voerden zes Israëlische F-16-gevechtsvliegtuigen een aanval uit op het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in het noorden van de stad Gaza. Twee gebouwen werden hierbij vernietigd.

Israëlische helikopters vielen ook een gebouw aan van Arafats lijfwacht, de zogenaamde Forces 17, in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud