Regeringscrisis in Israël na beraad over Palestijnse autoriteit

De Israëlische regering heeft na een vijf uur durend spoedberaad in Jeruzalem dinsdagochtend beslist zijn militaire acties tegen de Palestijnse Autoriteit op te drijven en die te beschouwen als een "organisatie die het terrorisme steunt en waartegen actie moet ondernomen worden".

Zowel "eenheid 17", de Palestijnse beschermeenheid van president Yasser Arafat als de Tanzim, een deel van de Fatah-beweging van Arafat zullen nu door Israël als een terroristische groepering worden beschouwd.

Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en andere regeringsleden van zijn Arbeiderspartij verlieten nog voor de stemming de vergadering, nadat premier Ariel Sharon weigerde de stemming met een week uit te stellen.

Peres achteraf verklaarde achteraf nog dat er tijdens de ministerraad een "poging" is geweest om aan te zetten tot de val van de Palestijnse autoriteit. Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zou dit neerkomen op een herleiding van de Israëlische politiek tot geweld, zonder hoop op een politieke oplossing. De Arbeiderspartij zal zich volgens Peres beraden over verdere deelname aan de regering van Sharon.

Volgens Palestijnse veiliigheidsbronnen zou dinsdag een lid van Arafats Fatah-beweging in Nabloes neergeschoten zijn door het Israëlische leger. Twintig Israëlische tanks waren de stad binnengedrongen. Zijn dood brengt het dodenaantal sinds de start van de Intifada op 28 september 2000 intussen op 1.047, waarvan 802 Palestijnen en 223 Israëliërs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud