Arafat onder druk radicale Palestijnen

Duizenden aanhangers van Arafats beweging Fatah kwamen gisteren in Gaza op straat om hun steun te betuigen aan de Palestijnse leider. Zij riepen op tot de eenheid van het Palestijnse volk. Maar de betoging kon niet verbergen dat Arafat de controle verliest op de Palestijnse beweging. De islamitische Jihad dreigde gisteren de wapens op te nemen tegen de Palestijnse Autoriteit. 'We aarzelen niet onze wapens te gebruiken tegen iedereen die onze strijd dwarsboomt tegen de zionistische vijand', klonk het strijdvaardig. Die politie pakte de voorbije dagen meer dan 180 militanten op van Hamas en Islamitische Jihad.

De gewapende tak van Hamas waarschuwde de Palestijnse leiders gisterenavond voor acties wanneer Sjeik Ahmed Yassin iets zou overkomen. De Palestijnse Autoriteit legde de oprichter en spirituele leider van Hamas huisarrest op. Om dat te verhinderen stroomden in de nacht van woensdag op donderdag 3.000 Hamas aanhangers samen rond het huis van Yassin. Bij de rellen die daarop uitbraken, kwam een Hamas-aanhanger om het leven. Ook donderdag bleef het erg onrustig; de politie vuurde herhaaldelijk waarschuwingsschoten af en gebruikte traangas.

De acties tegen de extremistische organisaties overtuigden Israël niet. Volgens de Israëli's arresteerde de politie nog maar 'vier of vijf verdachten' die door hen worden gezocht. 'We hebben nog niets gemerkt van een wijziging van Arafats strategie', zei de Israëlische onderminister van Defensie, Dalia Rabin-Pelossof.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, noemde Arafats maatregelen goed, maar onvoldoende. Hij gaf zijn vredesgezant, Anthony Zinni, de opdracht met de Palestijnse leider te praten. Het was het eerste Amerikaans-Palestijnse contact sinds de zelfmoordaanslagen van verleden weekeinde. De voorbije dagen hadden de VS zware kritiek geuit op Arafat.

De Egyptische president, Hosni Moebarak, stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Maher, naar Israël voor overleg met zijn Israëlische ambtgenoot, Shimon Peres. Maher drukte de Israëli's op het hart Arafat nog een kans te geven. 'Ik durf niet te beweren dat er geen meningsverschillen meer zijn', zei Maher na afloop van het gesprek met Peres, 'maar we hebben een gezamenlijk doel voor ogen: de creatie van een Palestijnse staat die naast Israël bestaat en ermee samenwerkt.'

Egypte speelt een hoofdrol in het Israëlisch-Palestijns conflict en heeft er al veel bemiddelingspogingen op zitten. Het was tevens het eerste Arabische land dat een vredesakkoord sloot met Israël. Maar het gebeurt zelden dat een hoge regeringsverantwoordelijke persoonlijk naar Israël reist voor overleg.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, nodigde namens de EU beide partijen uit voor overleg. Maandag komen Peres en de Palestijnse minister van Internationale Samenwerking, Nabil Shaath, naar Brussel. Zij zetten hun standpunten uiteen tijdens de raad Algemene Zaken. EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud