Delegaties ondertekenen Afghaans vredesakkoord

Na negen dagen onderhandelen, bereikten de delegaties van de vier belangrijkste Afghaanse belangengroepen woensdagochtend overeenstemming over een aangepast vredestraject dat de Verenigde Naties voor het land hadden opgesteld. Het verdrag moet een eind maken aan meer dan twintig jaar oorlog in Afghanistan.

De Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, haastte zich uit Berlijn naar Königswinter om de sobere ondertekeningsceremonie bij te wonen. De speciale Afghanistangezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, was in zijn nopjes met het akkoord. 'De wil van de internationale gemeenschap om Afghanistan te helpen is enorm. Wij zullen de Afghanen bijstaan', zei een opgetogen Brahimi. Hij waarschuwde echter voor te veel optimisme: 'Het overgangsbestuur heeft een zeer grote verantwoordelijkheid en zal de ogen van de internationale gemeenschap op zich gericht weten'. In de hele wereld werd verheugd gereageerd op het Akkoord van Königswinter.

De voorzitter van het overgangsbestuur, Hamid Karzai, treedt de komende zes maanden op als inofficieel staatshoofd. De gematigde moslim behoort tot het kamp van de voormalige Afghaanse koning, Zaher Shah. Karzai was zelf niet in Königswinter aanwezig. Hij bleef in Zuid-Afghanistan om leiding te geven aan zijn anti-Taliban-troepen. Hamid raakte gisteren lichtgewond bij slecht gerichte Amerikaanse beschietingen, deelde het ministerie van Defensie in Washington mee.

Woensdagmorgen, tegelijkertijd met de ondertekening van het vredesakkoord, begon in de Duitse hoofdstad Berlijn een donorconferentie voor Afghanistan. De delegatie van de Verenigde Staten had vooraf gedreigd zich terug te trekken als de Noordelijke Alliantie zich bij de vredesbesprekingen in Königswinter niet soepeler zou opstellen.

Nu er een vredesakkoord is, staat niets massale financiële steun voor het stukgevochten land in de weg. Zowel de VS als de Europese Unie heeft het overgangsbestuur miljarden dollars en euro's in het vooruitzicht gesteld. De wederopbouw van Afghanistan kost volgens schattingen van de Verenigde Naties minstens 25 miljard dollar.

Commentaar en verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud