Palestijnen arresteren 17 activisten op vraag van Israël

Op het grensgebied tussen Israël en de Palestijnse Gazastrook overlegden Palestijnse en Israëlische delegaties over een strategie om het Palestijnse terrorisme een halt toe te roepen. Het gesprek was georganiseerd door de Amerikaanse vredesgezant, generaal-op-rust Anthony Zinni. Die had donderdag Arafat voor het eerst ontmoet sinds de zelfmoordaanslagen van het vorige weekeinde.

De Arabische Liga stelde een buitengewone ministerbijeenkomst uit, die voor zondag was gepland. De organisatie wil hiermee de Amerikaanse bemiddelingspogingen een nieuwe kans geven. Zinni vertoeft al twee weken in het Midden-Oosten. Zijn pogingen om het vredesproces uit het slop te halen, werden overschaduwd door de Palestijnse aanslagen en de Israëlische vergeldingsacties.

In eerste instantie reageerde Washington zeer boos op Arafats onmacht om het Palestijnse terrorisme te bestrijden.

Zinni had Arafat donderdag ook een lijst overhandigd met 33 namen van vermoedelijke terroristen, die door de VS en Israël worden gezocht. Arafat bevestigde vrijdag dat zijn veiligheidsdiensten al 17 personen van de lijst hebben opgepakt. Veertien verdachten werden opgepakt in de stad Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Arafat heeft de Amerikanen naar eigen zeggen toestemming gevraagd om de arrestanten over te brengen naar Ramallah.

De voorbije dagen arresteerde de politie ruim 180 activisten, vooral van de radicale groeperingen Hamas en Islamitische Jihad.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, reageerde voorzichtig op de acties van de Palestijnse politie. 'Yasser Arafat heeft een paar militanten gearresteerd, maar hij moet ze echt allemaal arresteren', zei hij.

Israël eist van Arafat dat hij de terroristen en hun medeplichtigen oppakt en de gewapende milities ontmantelt. Bovendien moet de Palestijnse politie illegale wapens inbeslagnemen, wapenfabrieken vernietigen en een einde maken aan de anti-Israëlische propaganda. 'Als de Palestijnse Autoriteit de controle op de gewapende groepen opschroeft, maakt dat niet alleen ons sterker, maar ook de Palestijnen', meent Peres.

Bij een actie van het Israëlische leger kwamen vrijdagavond twee Palestijnen om het leven. Volgens Israël waren de twee mannen een hinderlaag aan het spannen. Israëlische gevechtsvliegtuigen hadden vrijdagmorgen al een aanval uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Palestijnse politie in Gaza. Er vielen 18 gewonden, onder wie twee burgers, en twee gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt.

Het waren de eerste luchtaanvallen sinds dinsdagavond. De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanval en beschuldigde Israël ervan de internationale bemiddelingspogingen te ondermijnen. Het Israëlische leger drong ook het Palestijnse plaatsje Khan Younes binnen en arresteerde er verschillende Palestijnen.

De Israëlische premier, Ariel Sharon, ontkende in alle toonaarden dat hij zich wil ontdoen van Arafat. De Turkse premier, Bulent Ecevit, had vrijdag beweerd dat Sharon dat dinsdag aan hem had verteld tijdens een telefoongesprek. Eerder had Arafat zelf beweerd dat Israël de Palestijnse Autoriteit wou vernietigen. De luchtaanvallen bewezen volgens hem dat niet de Palestijnse terroristen het doelwit waren, maar wel het Palestijnse bestuur. EZ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud