Palestijnen starten met onderzoek naar wapenschip

(afp/tijd) - De Palestijnse minister voor Informatie, Yasser Abed Rabbo, maakte dinsdag de samenstelling bekend van de Palestijnse onderzoekscommissie naar het door Israël geënterde wapenschip Karine A. In Israël wordt teleurgesteld gereageerd op de lauwe reactie van Washington op de wapenvangst. Israël kondigde dinsdag bijkomende bewijzen aan voor de betrokkenheid van de Palestijnse Autoriteit.

De Palestijnse onderzoekscommissie zal bestaan uit de verantwoordelijken voor de openbare veiligheid in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, het hoofd van de Palestijnse militaire inlichtingendienst en de militaire procureur.

Volgens minister Rabbo werden hoge officieren uitgekozen om ervoor te zorgen dat zij toegang zouden hebben tot alle informatie. Rabbo herhaalde dinsdag het aanbod van de Palestijnse president, Yasser Arafat, om een internationale onderzoekscommissie op te richten. Dit voorstel werd door Israël als belachelijk van de hand gewezen. Een woordvoerder van de Israëlische premier, Ariel Sharon, sprak van 'een rookgordijn dat moet dienen om de rol van de Palestijnse Autoriteit in deze zaak te verdoezelen'.

De bekendmaking van de samenstelling van de Palestijnse onderzoekscommissie volgt op een interview op de Israëlische televisie met de kapitein van de Karine A.

Het schip werd op 3 januari door de Israëlische marine opgebracht in de internationale wateren tussen Sudan en Saudi-Arabië. Kapitein Omar Akawi is volgens Israël een kolonel van de Palestijnse zeepolitie.

Akawi kreeg naar eigen zeggen de opdracht van twee naaste medewerkers van Arafat: Adel Awadallah alias Adel Mughrabi, die beschouwd wordt als de belangrijkste aankoper van de Palestijnse Autoriteit, en Fathi Razam, de onderbevelhebber van de Palestijnse zeepolitie. Akawi zei eraan te twijfelen of Arafat en de rest van de Palestijnse Autoriteit op de hoogte waren van de wapensmokkel.

De boot werd volgens Akawi geladen nabij het Iraanse eiland Kich in de Perzische Golf door een lid van de Libanese Hezbollah. Een van de bemanningsleden werd door de Hezbollah opgeleid om een boot op volle zee te lossen. Toen het schip in de Rode Zee werd geënterd door Israëlische commando's tijdens de operatie 'Ark van Noë' was het op weg naar het Suez-kanaal.

Het schip zou vervolgens in de Middellandse Zee nabij de Egyptische haven Alexandrië gelost worden door drie kleinere schepen. Die moesten de lading overbrengen naar de Gazastrook of naar het Egyptische El Arish nabij de grens met de Gazastrook.

Een hooggeplaatste functionaris van de Palestijnse zeepolitie in Gaza verklaarde dinsdag dat kolonel Akawi al meer dan een jaar geen contact meer heeft met de Palestijnse Autoriteit.

De VS reageerden maandag koel op de controverse rond de Karine A. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS de feiten willen kennen vooraleer te speculeren of conclusies te trekken. De woordvoerder zei contact te hebben genomen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) na berichten dat het schip ook in de VAE geweest zou zijn.

Israëlische functionarissen toonden zich dinsdag teleurgesteld over de Amerikaanse reactie. De VS willen 'het onweerlegbare bewijs niet aanvaarden dat de wapens bestemd waren voor de Palestijnse Autoriteit'.

De Israëlische legerradio citeerde dinsdagmorgen Amerikaanse bronnen die stellen dat Washington wel degelijk weet dat de wapens aan boord van de Karine A bestemd waren voor de Palestijnse Autoriteit en voor de Palestijnse Autonome gebieden. De VS zouden daarover evenwel met opzet geen formele verklaring hebben afgelegd om de Israëlische respons aan banden te leggen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud