'Vredesakkoord met Arafat is onmogelijk'

(tijd) - De voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shlomo Ben Ami, is van mening dat het onmogelijk is om met Yasser Arafat een vredesakkoord te bereiken. Ben Ami pleit daarom voor een internationaal debat om de vredesvoorstellen van de Amerikaanse ex-president Clinton van eind december 2000 een nieuwe dynamiek te geven.

Shlomo Ben Ami, de laatste minister van Buitenlandse Zaken van de regering-Barak, zette zijn ideeën maandag uiteen tijdens de lancering van de website www.belisrael.be van de onlangs opgerichte vereniging 'Belgische Vrienden van Israël'. Arafat is volgens de 58-jarige Ben Ami een zeer moeilijke onderhandelaar. 'Hij is niet de man die de onderhandelingstafel kan verlaten en kan zeggen dat de gesprekken afgelopen zijn', zegt Ben Ami die in januari 2001 in extremis nog een akkoord over de grote lijnen van een definitief vredesakkoord met de Palestijnen trachtte te bereiken in het Egyptische Taba.

Het overleg in Taba vond plaats enkele weken voor de Israëlische premierverkiezingen van 6 februari 2001 die gewonnen werden door Likoedleider, Ariel Sharon. De gesprekken in Egypte borduurden voort op een aantal vredesvoorstellen die de Amerikaanse ex-president, Bill Clinton, eind december 2000 lanceerde. Clinton stelde toen de creatie voor van een Palestijnse staat in de Gazastrook en op 95 procent van de Westelijke Jordaanoever, inclusief de Arabische wijken van Oost-Jeruzalem. De Palestijnen zouden in ruil het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen moeten laten varen.

De grootste mislukking van de laatste maanden van het Clinton-tijdperk is volgens de Israëlische ex-minister dat de Amerikaanse president geen internationale alliantie op de been bracht om zijn voorstellen te schragen. Arafat had Clinton nochtans tijdens het overleg in Camp David in juli 2000 duidelijk gemaakt dat de Palestijnen een internationale oplossing wilden en geen Pax Americana, aldus Ben Ami.

Shlomo Ben Ami is gekant tegen de opvatting dat er met de Palestijnen verder moet gepraat worden op basis van wat er in Taba is bereikt. Dat soort onderhandelingen zou eindeloos aanslepen, zo stelt de voormalige minister. 'Arafat is volgens Ben Ami niet in staat met zichzelf te overleggen om dan een beslissing te nemen. Hij is een globetrotter die van de ene top naar de andere reist.'

De voormalige minister kan enkel vaststellen dat de internationale gemeenschap erg belangrijk is voor Arafat. Aangezien Arafat volgens Ben Ami telkens weer naar de internationale gemeenschap tracht te 'ontsnappen' en bilaterale onderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen tot niets leiden, pleit de ex-minister ervoor de internationale gemeenschap te betrekken bij het vredesproces. Er dient een internationaal debat te worden gevoerd dat zou moeten uitmonden in een VN-resolutie. De ex-minister zou zelfs een bijeenkomst van de G-8 willen zien die een nieuwe Palestijnse staat financieel en economisch zou kunnen steunen. 'Het vredeskamp in Israël moet de voorstellen van Clinton via de internationale gemeenschap trachten te recupereren', betoogt Ben Ami.

'Arafat blijft intussen wel de meest representatieve partner in het vredesproces', merkt ben Ami op. Arafat is de leider en het boegbeeld van de Palestijnse zaak, die vertegenwoordigd wordt door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. De opvatting van premier Sharon dat Arafat 'irrelevant' is, is volgens Ben Ami onhoudbaar.

LDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud