Zambia heeft nieuwe president na verbeten discussie

(tijd) - Levy Mwanawasa van de regeringspartij MMD is ingezworen als president van Zambia. De oppositie kondigt echter zware campagnes aan in de rechtszaal en op straat. Zij eisen een hertelling van de stemmen. Er is geen sprake van samenwerking of coalitie tussen de partijen in het parlement.

De derde stap van de Afrikaanse democratie, het tellen en het eens worden over de uitslag, is een zware bevalling geworden in Zambia. Vijf dagen na de verkiezingen en nadat het hooggerechtshof zich onbevoegd had verklaard de eedaflegging te stoppen, werd de nieuwe president ingezworen. Pas over 15 dagen kan de oppositie naar het opperste gerechtshof stappen om een klacht in te dienen.

De overwinnaar werd Mwanawasa, een vroegere vice-president van de afscheidnemende president, Frederic Chiluba. Die had zijn rechterhand via een betwiste spoedprocedure tot kandidaat laten bombarderen. Van Chiluba wordt gefluisterd dat hij een zwakke en uiterst beïnvloedbare kandidaat wilde, zodat hij als partijvoorzitter nog zoveel mogelijk de touwtjes in handen kon houden.

De verkiezingscampagne was soepel en goed verlopen. Zelfs de nationale televisie vertoonde betaalde reportages van de oppositiekandidaten. Enkel een laatste debat tussen de kandidaten de avond voor de verkiezingen werd afgelast. Oproerpolitie aan de poorten van het televisiegebouw had de kandidaten buiten gehouden.

De verkiezingen waren een vat vol verrassingen. De opkomst was ongewoon hoog, mensen stonden in de rij tot 's avonds laat. De kieslokalen bleven open tot de rijen erdoor waren, op sommige plaatsen tot 4 uur 's morgens.

Het toppunt van de verrassingen was dat outsider Anderson Masoka van de UPND (United Party for National Development) vooraan het peloton ging rijden. Dit voormalig kaderlid van Anglo American en ex-directeur van de Spoorwegen was de enige kandidaat die niet behoorde tot de vele afscheuringen van de regeringspartij. Een man die door de bevolking werd gezien als het boegbeeld van no-nonsense politiek.

Zijn tegenstrevers schilderden hem als iemand met gebrek aan beleidsvisie, zonder partijkader, een 'Tonga uit het zuiden die toch nooit president kon worden'. Maar Masoka veroverde naast het zuiden ook de harten in hoofdstad Lusaka en lag voorop tot aan de sprint. Toen stak Mwanawasa hem voorbij, maar het verschil bedraagt slechts 35.000 stemmen op 1,8 miljoen kiezers. Het hangt van de zetelverdeling in het parlement af of een coalitie noodzakelijk is om ook wetten te kunnen stemmen. PVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud