Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Bedrijven bouwen telewerk af

AXA Bounce Back barometer oktober 2020

Terwijl de regering oproept om van telewerk de norm te maken, bouwden werkgevers de voorbije maanden het thuiswerken beetje bij beetje af. Dat blijkt uit de AXA Bounce Back-barometer, een bevraging bij 1.000 lezers van De Tijd en L’Echo.

85 procent van de telewerkende lezers zegt vandaag meer van thuis uit te werken dan voor de coronacrisis. Maar voor werkgevers blijkt die nieuwe realiteit niet evident. De cijfers van de voorbije maanden tonen een daling, zowel van het aantal dagen telewerk per week als van de mogelijkheid om te telewerken.

In juni zei 84 procent van de beroepsactieve lezers dat telewerk in hun organisatie mogelijk was. In oktober is dit nog 76 procent. Dezelfde trend toont zich in het aantal dagen thuiswerk. Voor de zomer werkte 63 procent van de professioneel actieve respondenten minstens een dag per week thuis. Vandaag doet nog 48 procent dat.

2,7 dagen per week

Het gemiddeld aantal dagen telewerk per week daalde in dezelfde periode van vier naar drie dagen per week. Slechts een vijfde van de telewerkers verwacht dat dit nog zal dalen. 77 procent gelooft dat ze de komende maanden aan hetzelfde ritme blijven telewerken.

Bij 10 procent van de lezers die een tegemoetkoming krijgen voor thuiswerk, is telewerk opgenomen in het arbeidscontract.

Het ideale scenario voor wie werkt, is om dat 2,7 dagen per week van thuis uit te doen. Als werkgevers en werknemers zich in de huidige situatie van drie dagen telewerk per week kunnen vinden, is iedereen tevreden.

Telewerkvergoeding

Opvallend is dat zes op de tien lezers die bij een bedrijf werken waar telewerk kan, zeggen dat hun werkgever daarvoor geen enkele tegemoetkoming voorziet. Van de lezers die wel een vergoeding krijgen, is dat bij 19 procent een forfaitaire vergoeding en bij 12 procent een internetvergoeding. Bij 10 procent is telewerk opgenomen in het arbeidscontract.

De daling van het telewerk toont zich meteen in onze mobiliteit. In juni verplaatste 57 procent van de beroepsactieve lezers zich wekelijks naar kantoor. Deze maand is dat 76 procent. Het aantal lezers dat vijf dagen per week naar kantoor gaat, steeg in die periode van 37 naar 45 procent.

Veiligheidsvoorschriften

Meer werknemers op de werkvloer motiveert om ook op kantoor een mondmasker te dragen. 44 procent van bevraagde lezers vindt dat het dragen van een mondkapje op kantoor verplicht moet zijn. Vorige maand was maar 35 procent daarvan overtuigd.

Verplichten is iets, opvolgen wat anders. Meer lezers geloven opnieuw dat minder mensen zich houden aan de veiligheidsvoorschriften van de overheid. 23 procent vindt dat anderen die slecht of zeer slecht opvolgen; een stijging van 65 procent ten opzichte van vorige maand.

Tegelijk lijken we te geloven in de kracht van de coronamaatregelen. 78 procent van de bevraagde lezers (65% vorige maand) staat achter de huidige aanbevelingen van de overheid om het coronavirus terug te dringen. Vorige maand vond 35 procent die nog sterk overdreven, een mening die nu 22 procent nog deelt.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.