Thuiswerken is sinds de uitbraak van het coronavirus vooral weggelegd voor werknemers van ‘grote’ bedrijven. Wie bij een organisatie werkt met vijftig medewerkers of meer, krijgt vaker de kans om te telewerken dan wie bij een bedrijf werkt met minder collega’s.
Telewerk zit sinds de tweede lockdown opnieuw in de lift. 83 procent van de beroepsactieve respondenten zegt dat het bij zijn werkgever mogelijk is om van thuis uit te werken. Enkel in juni lag dit cijfer nog hoger (84%).
Sindsdien was de mogelijkheid tot telewerk gedaald, tot 76 procent vorige maand. Dat blijkt uit de meest recente AXA Bounce Back-barometer, een bevraging bij 1.000 lezers van De Tijd & L’Echo.
Regionale verschillen
Hoe meer werknemers een bedrijf telt, hoe groter de kans op telewerk. Van de respondenten die bij een bedrijf werken met meer dan 50 werknemers zegt 93 procent dat thuiswerk mogelijk is. In bedrijven met minder dan 50 werknemers daalt dit tot 65 procent. In oktober, voor de tweede lockdown, kon slechts 49 procent van de respondenten in een bedrijf met minder dan 50 werknemers telewerken.
Telewerk kent ook regionale verschillen. Meer dan 9 op de 10 respondenten die in Brussel werken, zeggen te kunnen telewerken. In Vlaanderen geldt dat voor 83 procent van de bevraagden. Vooral in Wallonië is de mogelijkheid om thuis te werken sterk gestegen sinds de tweede lockdown. Vorige maand zei slechts 52 procent van de respondenten die in Wallonië werken dat ze thuis konden werken. Vandaag is dat 75 procent.
5 dagen per week
Sinds telewerk verplicht is, steeg het aantal bevraagde werknemers die vijf dagen per week telewerken van 22 naar 55 procent. Wie telewerkt, doet dat nu gemiddeld 4 dagen per week. Vorige maand was dat 3 dagen per week.
Sinds telewerk verplicht is, steeg het aantal beroepsactieve respondenten dat vijf dagen per week telewerkt van 22 naar 55 procent.
Vooral jongere werknemers telewerken. 72 procent van de 18- tot 44-jarigen zegt minstens een dag per week thuis te werken. Bij 45- tot 54-jarigen daalt dit tot 48 procent, bij 55-plussers tot 45 procent.
Ook het diploma speelt mee. 71 procent van de actieve respondenten met een universitair diploma telewerkt. Bij respondenten met een hoger niet-universitair diploma is dat 65 procent.
Masker
De vrees om besmet te raken met het coronavirus is de voorbije weken duidelijk toegenomen. 67 procent zegt bang te zijn voor een besmetting. Dat is de hoogst gemeten waarde sinds de start van de AXA Bounce Back-barometer in juni.
Er waren ook nog nooit zoveel respondenten die een familielid, vriend of collega kenden die met het virus besmet is. In oktober was dit 36 procent, vandaag 65 procent.
Dit besef toont zich in ons gedrag. Meer dan ooit mijden we plaatsen waar veel mensen samenkomen, houden we anderhalve meter afstand van mekaar en dragen we een mondmasker. Ter illustratie: in juni zei 63 procent van de bevraagden een mondmasker te dragen. Vandaag doet 97 procent dat.