Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Schokeffect lockdown verliest aan kracht

Een maand na de tweede lockdown zijn we minder geneigd om de maatregelen te volgen om het coronavirus te bestrijden. We springen vandaag losser om met coronamaatregelen dan een maand geleden. We staan opnieuw ook iets kritischer tegenover de maatregelen die de overheid ons oplegt.

De vrees om besmet te geraken het met coronavirus nam de voorbije weken licht af. Dat blijkt uit de meest recente AXA Bounce Back-barometer, een bevraging bij 1.000 lezers van De Tijd & L’Echo. Begin november was 67 procent van de respondenten bang voor een besmetting, vandaag is dat 61 procent.

Ook al houdt de meerderheid zich nog steeds aan de coronamaatregelen, we springen er losser mee om: we houden iets minder afstand, niezen minder vaak in de elleboog en negeren iets makkelijker ziektesymptomen bij onszelf als we ons onder de mensen begeven.

Niet bang bij kapper

Nochtans zien we rondom ons steeds meer mensen besmet geraken. Gemiddeld kennen de respondenten vijf mensen in hun naaste omgeving die positief testten op corona. Het openbaar vervoer en plaatsen waar veel mensen samenkomen, beschouwen we nog steeds als ‘hotspots’ voor eventuele besmettingen.

29 procent van de respondenten vindt de overheidsmaatregelen overdreven. Dat is een sterke stijging ten opzichte van november.

We voelen ons vandaag echter een stuk minder bang in supermarkten, voedings- en kledingwinkels dan een maand geleden. Eén op de twee respondenten is niet bang om bij de kapper besmet te geraken met het coronavirus. Dat is des te opvallender aangezien kapperszaken al enkele weken verplicht gesloten zijn omwille van het besmettingsgevaar.

Strenge overheid

Ook de mondmaskerplicht kent een terugval. Zowel op het werk, in de winkel als op school zien de respondenten minder het nut in van het verplicht dragen van een mondmasker.

Volgens de respondenten houdt 42 procent van de mensen zich vandaag goed tot zeer goed aan de overheidsmaatregelen om het coronavirus in te dijken. 44 procent houdt zich volgens de bevraagden matig aan die maatregelen en 14 procent helemaal niet.

29 procent vindt die maatregelen overdreven. Dat is een sterke stijging ten opzichte van november. Toen vond 16 procent dat de overheid te streng was.

Lees verder

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.