Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

'Communicatie wordt nog te weinig aanzien als een vak'

Yves Stevens en Sara Vercauteren

Podcast Geen Commentaar - Sara Vercauteren interviewt Yves Stevens, Woordvoerder van het Jaar 2021. ‘Beleidsmakers zouden meer moeten luisteren naar communicatiespecialisten’.

Yves Stevens, huidig communicatiedirecteur bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, is vooral bekend als woordvoerder van het nationaal crisiscentrum. In volle coronacrisis deed hij maar liefst 203 (!) persconferenties waar hij pers en publiek op de hoogte hield van de besmettingscijfers en bijhorende maatrelen. Hij werd hierdoor terecht verkozen tot Woordvoerder van het Jaar 2021.

Veiligheid en communicatie zijn de rode draad door zijn carrière. Hij werkte achtereenvolgens bij de dienst noodplanning van de gouverneur van Antwerpen, bij het nationaal crisiscentrum en vandaag adviseert hij minister Verlinden bij haar communicatie.

Yves Stevens vertelt in de podcast over de spreidstand die communicatiemensen vaak voelen. Yves Stevens: 'Enerzijds wordt er heel wat verwacht van communicatie (als er iemand zijn mondmasker niet aan had was het sowieso omdat we het niet genoeg of niet duidelijk gecommuniceerd hadden). Anderzijds heb ik ook gemerkt dat er vaak niet genoeg geluisterd wordt naar communicatie experten.

We luisteren allemaal naar andere experten, virologen bijvoorbeeld. Maar als het over communicatie gaat, wordt dat vandaag nog te weinig als een echt vak ervaren. Nochtans zijn er in dat communicatievak ook echte specialisten die het verschil kunnen maken. Beleidsmakers zouden, zeker tijdens een crisis, meer moeten luisteren naar die experten.'

Sara Vercauteren, managing director Bepublic Group: 'Yves Stevens is één van die communicatie experten wiens advies we best naar waarde schatten. Ik heb enorm veel respect voor de manier waarop hij en bij uitbreiding het hele communicatieteam van het crisiscentrum de communicatiemarathon tijdens de coronacrisis hebben gelopen.'

De verhalen van Yves Stevens en zijn 3 ultieme woordvoerderstips zijn te beluisteren op:

Lees verder
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie