Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Wat bedrijven kunnen leren van de Red Panthers

Bedrijven kunnen pas doorstoten naar de absolute top als ze een hecht team hebben gesmeed. En op dat vlak kunnen bedrijven nog veel leren van topsport.

Hoe bent u begonnen aan de moeilijke opdracht om de top te bereiken?

Het begint natuurlijk met de vorming van een hecht team, dat bereid is hard te werken en voor elkaar te vechten. Daarom gaan we regelmatig in afzondering. Ik noem dat pitstops, net zoals in de Formule 1. De eerste keer was dat vooral een goede manier om elkaar te leren kennen. Er werd zelfs een bedrijf ingeschakeld om iedereen aan een karakteronderzoek te onderwerpen. Voor mij was dat een ontzettend belangrijk hulpmiddel om te weten hoe ik het best met elk afzonderlijk teamlid kan communiceren. Daar moet je rekening mee houden.

Hoe begeleidt u uw speelsters in hun ontwikkeling?

Het is heel belangrijk om feedback te geven. Negatieve feedback is eigenlijk nog het makkelijkste. Omdat we de hele wedstrijden in statistieken gieten, zijn er enkel constataties, maar daar moet je natuurlijk iets mee doen, anders heeft het geen zin. Je moet naar oplossingen zoeken en ook bij de betrokken speelster op zoek gaan naar ideeën die je kunt ondersteunen met je eigen ervaring. Als coach moet je oog hebben voor de kwaliteiten van een speelster en die ook uitspelen. Anders faal je.

Is het alleen een zaak van mensen motiveren?

De rol van een coach is toch vooral mensen ervan overtuigen om ervoor te gaan. Maar dat kan natuurlijk alleen als je technisch en fysiek sterk genoeg bent: je komt nergens als er geen fitte meiden op het veld staan. Toch is dat niet voldoende om er een echt succesverhaal van te maken.

Uiteindelijk is voor het vrouwenhockey alles acht jaar geleden begonnen met de aantrede van een nieuwe technische directeur, die met de steun van de toenmalige bondsvoorzitter een professionele structuur op poten heeft gezet. Je moet dat zien als een piramide, waarbij eerst werd gefocust op de jongste leeftijdscategorie om van daaruit ook een betere ondersteuning te bieden aan de hogere leeftijdscategorieën.

Voor elk van die categorieën werden goede trainers aangetrokken en ook van de jongste speelsters werden meteen grote inspanningen gevraagd. Zo krijg je een doorstroming van goede speelsters, waar je later de vruchten van plukt. Uiteindelijk is dat hetzelfde als in een bedrijf: ook daar zijn de verschillende onderdelen, zoals administratie, commerciële diensten en management, nauw met elkaar verbonden. Je komt nergens zonder een goede samenwerking en doorstroming. 

 

Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.