Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De beurs: de beste belegging… onder bepaalde voorwaarden

Uw spaargeld, dat wilt u zien aangroeien. En dus gaat u op zoek naar veilige beleggingen. Het probleem? Veilige beleggingen brengen over het algemeen weinig op.

Kijk maar naar uw spaarrekening, waar u samen met alle andere Belgen 238 miljard euro geparkeerd hebt  staan. Rekening houdend met de inflatie, verliest u daardoor elk jaar 1 procent van uw inleg. Dat is dus ruim 2 miljard euro dat in ons land in rook opgaat. Waarin moet u dan wel beleggen? Economische statistieken leiden allemaal tot dezelfde conclusie: de meest rendabele belegging, op middellange én op lange termijn, is de beurs. Maar dan wel de wereldwijde beurs. Want die profiteert van de groei van de meest dynamische regio’s en sectoren.

Stel, u had in  1900 uw spaarcenten op de wereldwijde beurs belegd. Dan was, rekening houdend met de inflatie, uw vermogen vandaag vermenigvuldigd met factor 325. Als u zich in die periode beperkt had tot de Belgische beurs, dan zou die factor nog maar 22 bedragen. En stel dat u uit - sluitend in obligaties belegd had – de goedehuisvaderbelegging bij uitstek – dan bedroeg die slechts 8,4. En de factor daalt zelfs tot 2,7 bij kortetermijnbeleggingen1 . Natuurlijk, beleggen op de beurs houdt risico’s in. Er kunnen altijd periodes zijn met grote schommelingen, zowel positieve als negatieve. Laat u dus vooral goed adviseren. Zo gaat risicobeheer gepaard met rendabiliteit. Want het grootste beursrisico voor een particulier? Op eigen houtje beleggen.

 1Bron: Elroy Dimson, Paul Marsh, and Mike Staunton, Credit Suisse Global Investment Returns Sourcebook 2015 -https://publications.credit-suisse.com/tasks/render/file/?fileID=82FB3C1A-9CB1-FBA5-70A6CA2FC94A025


Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.