Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een nieuw beleid voor private banking?

©Dieter Telemans

Financiële adviseurs houden vaak onvoldoende rekening met de belangen van hun cliënten als het over beleggingen gaat. Dat geldt voor veel private bankers. Van een vernieuwingsbeleid, met als doel meer service voor cliënten, is geen sprake, vinden Guillaume Prache van Better Finance en Jacques Berghmans van TreeTop Asset Management.

Zijn de Europese consumenten tevreden over goederen en diensten die in de EU worden aangeboden? De Europese Commissie stelt hen die vraag elk jaar, waarna ze een klassement opstelt en publiceert. Van de 32 onderzochte diensten in 2014, belandden net als de vorige jaren de financiële diensten op de laatste plaats. Dat is niet zo verwonderlijk, als we kijken naar de groeiende complexiteit van de producten en van de vergoedingssystemen van tussenpersonen. Voor een belegger die niet-professioneel met financiën bezig is, is het allemaal bijzonder ingewikkeld. Er staat nochtans heel wat op het spel. ‘Het probleem is bijzonder verontrustend voor alle spaarders die beleggen voor hun pensioen’, zegt Guillaume Prache, uitvoerend directeur bij Better Finance, de Europese federatie van spaarders en gebruikers van financiële diensten.

‘De pensioensystemen van de overheden kalven af en de overheden sporen burgers aan om een pensioenspaarpot aan te leggen. Maar zulke beleggingen presteren slechts matig en het risico op belangenconflicten is groot. Dat zien we ook bij de private banken. Terwijl je daar nochtans een service op maat zou verwachten, van professionals die in de eerste plaats raadgevers zijn en pas in tweede instantie verkopers.’ ‘Omdat ze vergoed worden op basis van een commissie, gaan de adviseurs “huisproducten” verkopen’, gaat Prache voort.

Advertentie

‘Daarbij houden ze onvoldoende rekening met de specifieke kenmerken van hun cliënten: tijdshorizon, risicoaversie. Dat bevestigt een onderzoek van de financiële marktautoriteiten. Dat onderzoek toont o.a. aan dat indexfondsen met zeer lage kostenstructuur bijna nooit aan cliënten worden voorgelegd, omdat ze geen kosten genereren.’

Trackers: rendabeler en goedkoper maar niet erkend

Toch bieden zulke indexfondsen, die een kopie zijn van de wereldbeursindexen, een bevredigend rendement: hoger dan 80 procent van de rendementen van actief beheerde fondsen. Daarnaast hebben ze een goed risicoprofiel en zijn ze helemaal niet duur. Die indexfondsen worden de volgende 5 tot 10 jaar dan ook onmisbaar, zowel bij de private banken als bij de rest van de beleggingssector.

Indexfondsen betekenen een serieuze vooruitgang in de wereld van de private banking en van de beleggingen in het algemeen.

Jacques Berghmans
TreeTop Asset Management

‘In de Verenigde Staten wordt al 30 procent van de financiële activa passief beheerd’, zegt Jacques Berghmans, medestichter en medebestuurder van de beleggingsvennootschap TreeTop Asset Management. ‘In Europa en de rest van de wereld bedraagt die verhouding slechts 20 procent. Nochtans betekenen die indexfondsen een serieuze vooruitgang in de wereld van de private banking en van de beleggingen in het algemeen. Weet de doorsnee belegger eigenlijk dat slechts 15 tot 20 procent van de ‘actief’ beheerde fondsen die indexen klopt?’, vraagt Berghmans zich af.

 ‘Bovendien bedragen hun beheerskosten in Europa gemiddeld 2 tot 3 procent: met een underperformance van circa 2 tot 3 procent is de impact enorm.’ Ter vergelijking, de kosten van fondsen bedragen in Europa circa 1,7 procent en in de Verenigde Staten 0,7 procent.

Teveel commissievergoedingen

Nu de rente historisch laag staat, wordt de zoektocht naar rendement nog belangrijker. Daarom mag u producten zoals indextrackers niet onbenut laten. Onder druk van spaarders die zich informeren en offertes vergelijken, moeten de financiële professionals zich wel aanpassen, zowel in België als elders. ‘Als we kijken naar de kwaliteit van de dienstverlening bij de private banken zit België volgens mij ergens in de middenmoot’, zegt Guillaume Prache.

Wij vinden het jammer dat commissie het belangrijkste middel blijft om adviseurs in België te vergoeden. Dat is niet in het belang van de cliënt.

Guillaume Prache
Better Finance

‘Better Finance vindt het vooral jammer dat commissie het belangrijkste middel blijft om adviseurs in België te vergoeden. Want dat is niet in het belang van de cliënt.’ Daarom hebben de stichters van TreeTop Asset Management van bij de start die gewoonte overboord gegooid. Hun adviseurs worden vergoed op basis van het totale activavolume dat ze onder beheer hebben, ongeacht de rendabiliteit. De Europese Unie evolueert ook langzaam in de richting van dat systeem. ‘Maar dat gebeurt niet in elk land even snel’, weet Guillaume Prache.

Advertentie

‘Concreet staat de ‘MIFID II’-richtlijn (Markets in Financial Instruments Directive, het vervolg op de eerste richtlijn uit 2007) werken met een commissie alleen maar toe voor “niet-onafhankelijke” consultants. Ze gaat niet zo ver als het Verenigd Koninkrijk en Nederland: daar zijn commissies voortaan gewoon verboden. Dat is volgens mij een basistendens en ik denk dat de technologische evolutie ons ook in die richting duwt.’

Een constant toegankelijk platform

De vooruitgang van de technologie heeft een positief effect op de transparantie en de efficiëntie van de markten. Op het niveau van de individuele belegger, bieden beleggingsplatformen zoals die van TreeTop Asset Management aan cliënten de mogelijkheid om op elk ogenblik de samenstelling en de evolutie van hun beleggingen te volgen. De bedrijfswebsite bevat ook didactische films over de specifieke begrippen van de financiële markten. ‘Dankzij de efficiëntie van ons platform kunnen we de kosten verminderen. Bovendien is onze site een belangrijke bron van opleiding en informatie, net zoals de evenementen die wij regelmatig organiseren’, vervolgt Jacques Berghmans.

‘Want een goede private banker moet zijn cliënten ook inwijden in de beurswereld. Drie sleutelelementen vormen de pijlers van onze strategie: het aanbod aan beleggingsproducten, de performantie van het beleggingsplatform en onze “pedagogische” inspanningen. Ik durf te zeggen dat de kwaliteit van onze dienstverlening in België uniek is. Onze belangen zijn volledig afgestemd op die van onze cliënten. Dat komt omdat het merendeel van de fondsen die wij beheren eigendom zijn van de aandeelhouders van TreeTop.’

In april 2014 keurde het Europees Parlement de tweede MIFID-richtlijn goed. Die moet nu door het ESMA, de regelgevende instantie van de Europese markten, in de praktijk worden gezet. Een titanenwerk, waarvoor ontelbare besprekingen nodig zijn. ESMA schat nu al dat dat met minimaal zes maanden tot een jaar achterstand zal gebeuren. ‘De belangrijkste bepaling van MIFID II is het verbod op vergoedingen voor financiële adviseurs op basis van commissie. Tenzij het om “niet-onafhankelijke” adviseurs gaat’, zegt Guillaume Prache van Better Finance, de lobby van de gebruikers van financiële diensten.

Met dat onderscheid hoopt de Unie de belangen van de cliënten en van de adviseurs beter op elkaar af te stemmen. Want het wordt veel minder interessant om een beroep te doen op ‘niet-onafhankelijke’ adviseurs. Better Finance is vooral bezorgd over het gebrek aan transparantie rond het pensioensparen: ‘Europees parlementslid Brian Hayes heeft de verplichting geschrapt om een vereenvoudigd document voor te leggen. Terwijl dat essentieel is voor de financiële toekomst van individuen. Voor pensioensparen zijn er minder verplichtingen rond duidelijke en niet-bedrieglijke informatie dan voor de rest van de sector. Dat is onverantwoord. De regulator moet tussenbeide komen.’

Advertentie
Logo
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.